Močiutės kantrybė

1901-12-13 / Jurga Statulevičienė

Žiūrėdama, kaip mano mylima mamytė žaidžia su savo anūkais, visada stebiuosi jos kantrybe. Galvodavau, kodėl kaip vaikai šitaip nori pabūti su močiute. Kurgi nenorės, kad močiutė turi laiko išklausyti, moka pralaimėti, nusileisti, per daug neįrodinėdama savo tiesos, sugeba juoktis iš savo nesėkmių, turi jėgų žaisti ir žaisti pagal vaikų taisykles, o ne pagal to ar kito žaidimo taisykles.  Mums, tėveliams, šito dar reikia mokytis, arba mes taip stipriai mylime savo vaikus, kad reikalaujame iš jų kaip iš suaugusiųjų: elgtis pagal taisykles, nesukčiauti, užsičiaupti, kai pralaimi, nesupykti ir neverkti, o garbingai priimti pralaimėjimą (kai kartais patys to dar nemokame) ir iš viso, kokie žaidimai!!! Štai mokslai, knygos, – čia tai rimti dalykai.
Bet ar pastebėjote, kad būdami su seneliais vaikai išmoksta ir sužino daugiau? Manau, todėl, kad seneliai savo begaline kantrybe, mylėdami ir suprasdami, kad vaikai tuoj išaugs, per žaidimą, per pasakas sukuria jiems fantazijos kupiną pasaulį, kuriame viskas įdomu. Paklauskite savęs, kada paskutinį kartą su vaikais žaidėte žaidimą, kada kartu kūrėte pasakas, kada mėginote nusileisti, o ne laimėti, kada tiesiog leidote jiems būti vaikais, kurie ginčijasi ir taip bando surasti tiesą, kurie pyksta ir taip ugdo savy susivaldymą, kurie juokiasi ir taip mokosi džiaugtis, kurie kaip tas Emilis iš Lionebergos bando padėti tėveliams, bet vis netyčia viską sugadina.
Mokausi iš savo mamos, oi, kaip sunkiai man sekasi. Bet kartais pabandau įsivaizduoti save savo vaikų vietoje ir suprantu, kaip jiems sunku suprasti tiek daug suaugusių taisyklių. Todėl turėkime kantrybės ir po truputuką visi išmoksime griežtųjų gyvenimo taisyklių. Gulkime kartu su vaikais ant žemės ir pasivoliokime po ką tik nupjautą žolę, palakstykime basi ir pažaiskime slėpynių, pasilaistykime vandeniu, o vakare pavargę tyliai pasišnekučiuokime apie dienos įvykius ar paskaitykime pasaką, kol visus įveiks miegelis.

Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found