Rūšiuojame šiukšles

1901-12-13 / Sonata Aleksandravičienė

Man labai patinka rūšiuoti šiukšles – gal dėl to, kad norisi saugoti gamtą... Pamenu, kaip dar tarybiniais laikais, kai buvau paauglė, su giminėm išvažiavome grybauti ir jie pavalgę paliko šiukšles išmėtytas, nes taip daryti buvo įprasta...O aš jas puoliau rinkti – tai nustebino mano dėdę(juk niekas nematė ir aš galėjau nerinkti, bet turbūt sąžinė neleido teršti aplinkos...). Na, štai o šiandien jau tapo įprasta rūšiuoti mieste šiukšles.

Pamenu, kad prieš kelerius metus tai bandžiau daryti, sudėdami šiukšles į atskirus maišus, bet kadangi šalia nebuvo tokių gražių, atskiroms šiukslėms skirtų dėžių, tai vyras vis tiek viską suversdavo į vieną ir išmesdavo. Mane tai skaudino...Bet sako, kad svajonės pildosi:))). Pasakysite, anokia čia svajonė – labai jau buitinė, bet vis tiek...jei ko nors labai nori, tai turbūt būtinai ir sulauksi. Taip buvo ir man. Kai persikraustėme į naują vietą, gražiosios šiukšlių dėžės buvo įrengtos visai netoliese(matosi net pro langus). Tai dabar rūšiuoja visa šeima: aš, vyras, vaikai.

Girdėjau per TV, kad pas mus, Lietuvoje, tik 10 procentų šiukšlių šitaip rūšiuojamos, kitos metamos į vieną krūvą...Suprantu, kad gyvenant bute labai sunku rasti papildomos vietos keliems kibirams. Taip, taip ...keliems kibirams, nes mūsų šiukšlės suskirstytos į 3 grupeles: 1) tos, kurios eina į kompostą (tai maisto atliekos); 2) įvairi plastmasė, kurios susikaupia bene daugiausiai iš visų šiukšlių, ir 3) šiaip šiukšlės, pvz. sauskelnės. Mat popierių sudeginame arba taupome žiemai, kai reikės užkurti ugnį židinyje. Bėda tik su konservais. Nežinau, kur juos priskirti, todėl metu prie sauskelnių.

Geltonasis konteineris skirtas plastmasei, mėlynasis – kartonui, o žaliasis – stiklui. Tad jei galime, RŪŠIUOKIME:).

Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found