Kūdikio patalynė

1901-12-13 / Algimantas Vingras

Docentas Algimantas Vingras pataria, kaip tinkamai prižiūrėti lovos baltinius


Kaip dažnai reikėtų keisti vaiko patalynę?
Tiek vasarą, tiek ir bet kuriuo metų laiku ne rečiau kaip kas savaitę, o jei susitepė - ir dažniau (pasišlapinus ar pasituštinus kartais tenka keisti net keletą kartų per parą).


Kiek patalynės komplektų reikia vienam vaikui?
Ne mažiau kaip 4, kad kasdien nereikėtų skalbti, ypač, jei vaikas yra mažas. Svarbiausia, kad patalynė būtų saugi, t.y. nesuplyšusi, nes maži vaikai mėgsta ją draskyti ir jos gabaliukus kišti į burną. Paklodės turi būti tokios, kad jų kraštai užsilenktų po čiužinuku.


Ar virinti vaiko lovos baltinius?
Jei vaikas sveikas ir jo patalynę skalbiame skalbimo mašina ir milteliais, virinti nereikia. Kai vaikas viduriuoja arba serga peršalimo ligomis, geriau patalynę ir visus jo drabužėlius 10-15 minučių pavirinti. Sergančių vaikų lovos baltinių negalima skalbti kartu su bet kokio amžiaus sveikų vaikų patalyne ar drabužiais.


Ar būtina lovos baltinius lyginti karšta laidyne?
Išlyginta patalynė atrodo estetiškiau nei nelyginta. Jei vaikas sveikas, lyginti nebūtina. Sergančių bet kokio amžiaus vaikų patalynę, kad ir pavirintą su skalbimo milteliais, dera išlyginti karšta laidyne.


Ar naudinga skalbinius džiovinti saulėje?
Naudinga, nes ultravioletiniai spinduliai ją dar dezinfekuoja. Suprantama, patalynė saulėje gali būti džiovinama ten, kur nėra dulkių ir dūmų.


Ar vaikui tinka gofruota ir frotinė patalynė?
Netinka, nes ją sunkiau skalbti, tokiame audinyje kaupiasi įvairūs nešvarumai, dulkės ir t.t. Ypač ji netinka visiems, sergantiems alergine ar kokia kitokia liga, vaikams. Vaikų lovytei geriau rinktis lygią medvilninę arba lininę patalynę be sintetinio pluošto.


Ar tiesa, kad alergiškam vaikui reikia pirkti tik baltą patalynę?
Geriau yra balta. Alergiškam vaikui ne visi dažai, jei jie yra kokybiški, kenkia. Svarbiausia vaiko patalynė turi būti kokybiška, skalbiama su alergijos nesukeliančiais skalbimo milteliais.


Ar galima vaikui pirkti patalynę iš padėvėtų drabužių parduotuvės?
Geriau ne, nes neįmanoma atsakyti už jos kokybę.
Medvilninė ar lininė patalynė – kuri sveikesnė?
Jei jų audinys yra be sintetinių priemaišų, jos yra vienodai sveikos. Jas abi nesunku išskalbti.


Ar galima vaiko patalynę pakvėpinti specialiu gaivikliu, eteriniais aliejukais ir t.t.?
Ne. Net ir suaugusiųjų patalynę rekomenduojama kvėpinti saikingai, ypač jei vaikas su tėvais miega tame pačiame kambaryje. Kvėpinimai - suaugusių žaidimas. Vaikų kvėpavimo organų ligoms eteriniai aliejai neturi gydomojo poveikio.


Ar galima šlapimo dėmes balinti balikliais su chloru?
Jei vaikas alergiškai nereaguoja į chloro kvapą ir kitas baliklyje esančias medžiagas, galima. Alergine liga sergančiųjų patalynės balikliais su chloru balinti negalima.


Ar galima vaiko lovos baltinius skalbti kartu su tėvų patalyne?
Geriau skalbti atskirai.


,,Mamos žurnalas”, 2005 m., Nr.7


Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found