Sveika lovelė

1901-12-13

Pirmaisiais metais miegas - vienas iš svarbiausių kūdikio darbų. Todėl itin svarbu parinkti tinkamą lovelę, žinoti, kur ją geriausiai pastatyti. Šie patarimai padės sukurti kūdikiui tikrą miego rojaus kampelį.


Elementarūs patarimai
Pirmaisiais mėnesiais kūdikį galite migdyti lopšyje. Ne itin erdviame lopšyje kūdikiui jauku, nes prie mažos erdvės jis priprato dar būdamas mamos pilve. Lovelėje kūdikiui iš pradžių gali būti per erdvu. Jei nuo pirmų dienų mažylį migdote lovytėje, susukite jam guolį iš antklodėlių. Kai kurie tėvai, kad būtų saugiau ir jaukiau, lovelės viduje prie strypų pritvirtina pagalves. Pagalvėles reikia pritvirtinti itin kruopščiai, kad jos neatsirištų ir kūdikis netyčia neužsimestų jų ant veiduko.
Pirkdami lovytę, ją ne tik įvertinkite akimis, bet ir… pauostykite, kad nesklistų nemalonūs lako, čiužinio kvapai. Svarbu, kad kvapo neskleistų netoli lovytės esantys šildymo ir kiti elektriniai prietaisai.
Neteisinga nuomonė, jog iš pradžių vaikutį galima migdyti vežimėlyje. Vežimėlis pritaikytas keliauti, jokiu būdu ne ilgam miegui.
Jei migdote savo atžalą lopšyje, nuo 7-8 savaitės jau galite jį perkelti į lovytę. Kad optiškai sumažintumėte lovelės erdvę ir apsaugotumėte kūdikį, patariama prie vidinės lovelės pusės strypų pritvirtinti minkštas pririšamas apsaugas. Dienos metu nuo vieno šono apsaugas galite nuimti, kad vaikutis galėtų stebėti aplinką.
Patogiausia pirkti lovelę, „augančią“ kartu su vaiku. Iš pradžių tokios lovytės naudojamos kaip lovelės, paskui išėmus ar pakeitus keletą detalių, jos virsta vaikiškomis lovomis arba maniežais. Praktiškos ir lovelės su ratukais.
Lovelė turi būti labai stabili ir tvirta, kad atlaikytų augantį ir sumaniusį pasiausti vaikelį. Žaliava, iš kurios pagaminta lovelė – nesvarbu, ar medis, ar dirbtinė medžiaga – turi būti apdorota tik nekenksmingomis priemonėmis. Svarbu ir tai, kad tarpai tarp lovelės strypų būtų ne mažesni nei 6 cm, bet ne didesni kaip 7,5 cm. Kampai ir kraštai turi būti užapvalinti, visos veržlės, varžtai, vinys – giliai paslėpti.
Praktiška, kai iš lovelės galima išimti 2-3 strypus. Paaugęs vaikutis galės savarankiškai išlipti iš lovelės, o tėveliams bus ramiau, nes sumažės rizika, kad atžala į laisvę mėgins ištrūkti lipdamas per viršų.


Patalynė ir čiužinys
Netaupykite pirkdami čiužinį! Jis turi būti nei per kietas, nei per minkštas. Geriausi kokosiniai čiužinukai su lateksu. Nebrangūs, tačiau kiek per minkšti yra čiužiniai iš porolono. Jie ne taip greitai išdžiūsta pratekėjus vystyklams ar vaikučiui suprakaitavus. Norėdami apsaugoti čiužinį, ant jo patieskite neperšlampamą minkštą paklodę. Ant viršaus tiesiama paklodė turi būti pagaminta iš 100 proc. medvilnės.
Parduotuvėse galite rasti begalę vaikiškų patalėlių – nuo sniego baltumo iki genio margumo. Kad ir kaip viliojančiai atrodo spalvingi patalynės užvalkalai, juos sunkiau prižiūrėti. Kartais, net ir skalbiant 30 laipsnių temperatūroje, jie nudažo kitus skalbinius. Sveikesni ir kur kas paprasčiau prižiūrimi yra šviesūs patalai.
Kaip ir kūdikio drabužėliai, pataliukai prieš juos naudojant turi būti išskalbti kuo aukštesnėje temperatūroje, gerai išskalauti ir išlyginti. Nepamirškite, kad vaikų iki 3-4 metų patalynei ir drabužėliams skalbti netinka paprasti skalbimo milteliai. O jei vaikelis gimė alergiškas, jo oda sausa ar jautri, neutraliais skalbimo milteliais drabužius reikės skalbti labai ilgai. Kūdikių drabužėliams skirtuose milteliuose nėra kai kurių įprastų sudėtinių dalių – kvapiųjų medžiagų, dažiklių (nepaisant to, jie puikiai išskalbia kraujo, šlapimo, maistelio, sulčių, vaisių ir kitokias dėmes). Pirkdami miltelius vaiko drabužiams, perskaitykite, ar sudėtyje nėra fermentų. Fermentai, skaldantys riebalus, yra pripažinti alergenais, todėl vaikiškuose milteliuose jų neturėtų būti. Labiausiai vaiko odą dirgina tos skalbimo priemonės, kuriose yra dažų, kvapų, balinamųjų medžiagų. Vaiko patalynę reikėtų skalbti automatine skalbimo mašina (ji daug geriau išskalauja, nei jūs rankomis). Skalavimo režimą pageidautina nustatyti 2 ar net 3 kartus.
Vaiko lovelėje neturėtų būti „palaidų“ pagalvėlių ar vystyklų, kad mažylis netyčia neužsimestų jų ant veiduko.
Populiarios ir gana neblogos yra dygsniuotos antklodės, pripildytos sintetinio pluošto. Jos lengvos ir jas galima skalbti automatinėse skalbyklėse. Antklodė turėtų užimti ne daugiau kaip du trečdalius lovelės ploto, kad vaikutis bemiegodamas neužsimestų jos ant galvos. Neramiai miegantiems vaikučiams vietoje antklodžių galima panaudoti miegmaišius.


Kur statyti lovelę?
Geriausia statyti lovytę ne prie sienos, taip, kad galėtumėte prie jos prieiti iš abiejų pusių. Tai naudinga ir kūdikėliui, kuriam nereikės, ieškant akimis draugijos, sukti galvą visą laiką į vieną pusę. Kadangi lovelėje vaikutis ne tik miega, pasirūpinkite, kad arti nebūtų jokių laidų ar virvių.


Kada kūdikis guli teisingai?
Pirmomis savo gyvenimo savaitėmis kūdikis negali pats apsiversti, todėl viliasi, kad jūs jį paguldysite teisingai. Anksčiau buvo manyta, kad vaikučiui geriausia gulėti ant pilvo, nes tada jis anksčiau pradeda remtis, laikyti galvutę, ropoti, tvirtėja jo stuburo bei sprando raumenys. Paskutiniais metais atlikti tyrimai parodė, kad guldymas ant pilvo yra susijęs su staigios kūdikių mirties sindromu. Dėl atsargumo geriau migdykite savo vaikučius ant nugaros. Jei visą dieną sukiojatės namuose ir visą laiką galite stebėti, ką veikia jūsų mažylis, galite trumpam paguldyti jį ant pilvuko – tik neleiskite taip jam užmigti. Jei gulėdamas ant pilvo vaikutis galvą suka tik į vieną pusę, pakalbėkite apie tai su gydytoju. Jis patikrins, ar dėl to ateityje nekils problemų.


,,Mamos žurnalas”, 2004 m., Nr.12


Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found