„Teisingas“ vežimėlis

1901-12-13

Nesvarbu, kad ir kokį vežimėlį nusprendėte pirkti: naują ar dėvėtą, atkreipkite dėmesį į 3 dalykus: vaikučio saugumą, vežimėlio patikimumą ir patogumą. Universalūs triračiai, universalūs sportiniai keturių ratų vežimėliai, klasikiniai (gremėzdiški) lopšiniai, sportinukai - visi modeliai yra geri. Jus renkatės pagal savo poreikius ir gyvenimo būdą.


Patikimumas ir saugumas
Kokybės sertifikatai. Vežimėlio kokybė turėtų būti patvirtinta kokybės sertifikatu Europos sąjungos šalims - EURO ženklu. Patikimumą garantuoja garsesni Europos gamintojai, dirbantys ne vienerius metus ir nuolatos atliekantys bandymus bei testuojantys savo gaminius. Žinoma, šių gamintojų vežimėliai yra brangesni.
Jei perkate dėvėtą. Pirkdami dėvėtą vežimėlį atidžiai patikrinkite, kiek sudėvėtos mechaninės dalys. Silpniausia vieta, kuri dažniausiai susidėvi, yra ratų ašys ir įvorės. Didesnę metų dalį vyraujantis purvas „suėda” net metalines vežimėlio detales. Nuėmę ratus atidžiai apžiūrėkite ašis, ar jos apvalios formos, ar nepaplonėjęs metalas. Po to apžiūrėkite plastmasines ratų įvores, ar ne per daug išsinešiojusios. Uždėkite ratus ir patikrinkite, ar tvirtai laikosi, užsifiksuoja. Šios problemos išvengsite, jei įsigysite vežimėlį, kurio ratai su guoliais. Apžiūrėkite visas plastmasines detales ar nėra įskilimų, ar detalės nepabalusios (nepašviesėjusios) – yra tikimybė, kad toje vietoje detalė gali lūžti ar įtrūkti. Pirkdami sportinį dėvėtą vežimėlį, patikrinkite amortizaciją: ties kiekviena rėmo dalimi, ant kurios tvirtinama ašis su ratais, spustelkit aukštyn žemyn. Vežimėlis turi tolygiai amortizuoti. Jei kyla įtarimų, atidžiai apžiūrėkite amortizatorius, ypač – su spirale, kad nebūtų atsikabinę, skilę. Klasikiniame vežimėlyje patikrinkite, kad lingės nebūtų pernelyg išsitampiusios, ar vežimėlis neatrodo pakrypęs į šoną, nes tai padidina riziką vežimėliui apvirsti.
Kitos „gudrybės“. Stabdžiai turi būti ne tik patikimi, bet ir lengvai valdomi. Jeigu vežimėlis yra su keičiama rankenos puse, stabdžiai turi būti abejose pusėse.
Sudedamasis mechanizmas turi stabiliai užsifiksuoti, kad sumontuotas vežimas pats nesugriūtų. Įsitikinkite, kad vežimėlį lengva sulankstyti ir sudėti, kiek sudėtas jis užima vietos, pamatuokite ar tilps į jūsų automobilio bagažinę. Europos gamintojai įtaiso papildomas apsaugas, kad vežimėlis nuo neatsargaus judesio savaime nesusilankstytų, pavyzdžiui, keičiant rankenas pusėmis, nes šie mechanizmai būna greta vienas kito.
Visos judinamosios dalys, esančios zonoje, kurią pasiekia vaikas, turi būti visiškai uždengtos, kad vaikutis negalėtų prisignybti, judindamas tas dalis.
Sportiniai vežimėliai. Sportiniuose ar universaliuose vežimėliuose būtini saugos diržai, kuriais vaikas apjuosiamas per juosmenį, dirželis turi būti praveriamas ir tarp kojyčių. Dabar pagal Europos sąjungos reikalavimus dirželiai permetami ir per petukus. Šie dirželiai daugiau skirti, kad vaikutis nesėdėtų pakrypęs, susilenkęs, nekryptų vaikučio stuburas. Dėl to garsesnės firmos, atlikusios bandymus, pradėjo gaminti truputį siauresnius vežimėlius paminkštintais kraštais, kad vaikeliui liktų kuo mažiau galimybių sėdėti susikūprinus, persikreipus.
Nestabilus vežimėlis daugiausia tampa tuomet, kai išderinami jo svorio paskirstymo centrai: kai ant rankenos pakabinamas sunkus krepšys, perkraunama bagažinė ar bandoma vienu vežimėliu pavežti du vaikučius.


Dar keli patarimai:
nenaudokite lopšio, jei vaikutis jau sėdi - jis gali lengvai persisverti ir iškristi.
niekada nepalikite vežimėlio, nenuspaudę stabdžių.
nepatikėkite vežimėlio vežioti kitam vaikui.


Patogumas
Dažniausiai perkami universalūs vežimėliai, tinkantys pirmaisiais ir antraisiais, o kartais ir trečiaisiais gyvenimo metais. Juose esantis vaiknešėlis labai patogus, mamai nesunku panešti. Saugiau, kai vaiknešėlio visi kraštai kieti, prisegami prie vežimėlio. Patogu, kai visas kietąsias dalis galima išimti iš vežimėlio ir vaiknešėlio kraštą prasegti – jis tinka ir paaugusiam vaikeliui, kad būtų šilčiau.
Jei nusprendėte pirkti klasikinį vežimėlį su lopšiu, patogesnis platesnis ir ilgesnis lopšys, jį kūdikis ne taip greit išaugs. Jei kurį laiką planuojate naudoti vežimėlį vietoj lovytės, miegojimo plotas vežimėlyje turi būti pakankamai didelis, o pagrindas - kokybiškas, iš apačios izoliuojantis šilumą. Jei kyla abejonių, įklokite čiužinuką.
Pirkdami vežimėlį gerai apgalvokite, ar jis tilps į jūsų automobilio bagažinę, liftą, ar pravažiuos buto koridoriumi nebraižydamas sienų. Kartais tokios buitinės detalės lemia, kokio dydžio vežimėlį pirkti. Jei daugiau keliausite visuomeniniu transportu arba gyvenate daugiaaukščiame name, pirkite lengvesnį vežimėlį.
Labai patogu, kai vežimėlio rankena reguliuojamo aukščio (aukštaūgiam tėčiui gali būti per žema pagal mamos ūgį nustatyta rankena).
Per vežimėlį dengiančią medžiagą turi nepraeiti joks šaltis ar skersvėjis. Jei kyla abejonių, naudokite papildomą skaidrų uždangalą. Vežimo danga turi būti tvirtai pritvirtinta prie vežimo, patogu, kai ją galima lengvai nuimti nuo visų metalinių konstrukcijų ir skalbti.
Po vežimėliu esantis krepšys skirtas lengviems kūdikio priežiūros daiktams sudėti, nenaudokite jo vietoje pirkinių vežimėlio - tai nesaugu.


,,Mamos žurnalas”, 2005 m., Nr.1

Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found