Berniukų reikalai

1901-12-13 / Pranas Gurskas

Atsako "Northway" medicinos centro vaikų chirurgas Pranas Gurskas, klauskite@nmc.lt

Pirmiausia – apie nenusileidusius kiaušinėlius. Kada jie turi nusileisti? Kodėl dauguma berniukų gimsta su nusileidusiais kiaušinėliais, bet dalis – su nenusileidusiais? Nuo ko tai priklauso?
Sėklidės nenusileidimas - kriptorchizmas yra sutrikusio sėklidės nusileidimo į kapšelį rezultatas. Veiksniai, sukeliantys sėklidžių nenusileidimą, nėra pakankamai aiškūs. Tyrimai rodo, kad tam būtinas pakankamas vyriško hormono – testosterono kiekis. Aukščiausias vyriškų hormonų kiekis motinos cirkuliuojančiame kraujyje aptinkamas 28 nėštumo savaitę. Todėl manoma, kad sėklidės nusileidimo procesas gali sutrikti esant nepakankamam šio hormono kiekiui arba dėl neadekvačios organo reakcijos į šių hormonų poveikį. Kriptorchizmas nustatomas 1-4 proc. berniukų. 15-20 proc. jis būna abipusis. Kriptorchizmas gali būti pilvinis ir kirkšninis, priklausomai nuo to, kur sėklidė guli.
Normalu, kad gimus naujagimiui, sėklidė turi būti kapšelyje. Nenusileidusios sėklidės 8 kartus dažnesnės neišnešiotiems naujagimiams.

Ar mama pati gali pamatyti ir suprasti, kad berniuko kiaušinėliai nenusileidę? Ar tai turi pasakyti pediatras per kasmėnesinę apžiūrą? O gal tai pranešama jau gimdymo namuose?
Nenusileidusias sėklides dažniausiai nustato gydytojas pirmos apžiūros metu arba patys tėvai. Esant nenusileidusiai sėklidei ta kapšelio pusė būna mažesnė, jame neapčiuopiama sėklidė. Kai yra kirkšnies kriptorchizmas - sėklidė čiuopiama kirkšnyje, kai pilvinė - sėklidės neapčiuopiama. Esant nenusileidusiai sėklidei, neretai ligoniams kartu būna išvarža.

Jei kiaušinėliai nenusileidę, kiek leidžiama laukti – vieni sako, kad iki metų, kiti - kad iki dvejų. O kas toliau, jei nenusileidžia? Nejau nėra kitos išeities, tik operacija? Gal galima kiaušinėlius „nuleisti“ masažuojant?
Anomalinės sėklidės padėtis sudaro palankias sąlygas įvairioms komplikacijoms: nevaisingumui, sėklidės užsisukimui ir nekrozei, supiktybėjimui. Sėklidės degeneracija prasideda jau antraisiais gyvenimo metais. Manoma, kad tam turi įtakos aukštesnė aplinkos temperatūra (kapšelyje ji esti 1,5-6°C žemesnė negu pilve).
Kūdikiams sėklidė dar gali savaime nusileisti į kapšelį, todėl jie neoperuojami. Dėl greitai progresuojančios sėklidės degeneracijos ir kitų komplikacijų chirurginė korekcija turi būti atlikta iki 2 metų. Kai kriptorcizmas abipusis, galima gydyti hormonais, tačiau geriau operuoti.

Jei berniukas siunčiamas operuoti, tai kur tokios operacijos atliekamos, ar jos sudėtingos, kiek trunka, ar atliekamos su bendrąja nejautra, ar tik su vietine, kokios galimos komplikacijos, kokia priežiūra po operacijos?
Nustačius kriptorchizmą, vaikus operuoja urologai, vaikų chirurgai. Operacija atliekama tik su bendrąja nejautra. Su paruošimu ir pabudimu užtrunkama apie 1 val. Prieš operaciją gydytojai papasakoja tėvams apie galimas komplikacijas, tačiau jos nėra dažnos. Po operacijos vaikutį slaugyti nėra sudėtinga. Po 5 parų, sugijus žaizdai, vaikas išleidžiamas namo. Po to kurį laiką jis stebimas, skiriama kontrolinė apžiūra.

Papasakokite apie lytinių organų higieną. Mamos klausia – ar maudant berniuką reikia atsmaukinėti apyvarpę? Jei taip - kodėl, jei ne – irgi kodėl?
Visiems jaunesniems kaip 2 metų berniukams yra fiziologinis apyvarpės susiaurėjimas. Jų varpos galvutė aptraukta oda, o apyvarpės vidinis paviršius švelniomis sąaugomis sulipęs su varpos galvute. Vaikui augant, sąaugos išnyksta, apyvarpė išsiplečia. Iki 5 metų maudant varpos galvutės odelę nebūtina atsmaukti. Po 5 metų fimozė dažniausiai išnyksta ir apiplauti apyvarpę bei varpos galvutę nesukelia jokių sunkumų. Plaunama šiltu vandeniu ir muilu kasdieną.

Ką daryti, jei paraudo varpos galiukas? Ar tai uždegimas? Kuo tepti?
Jei paraudo varpos galiukas, atsirado pūlingų išskyrų, būtina kreiptis į vaikų chirurgą arba urologą. Rekomenduojamos vonelės šiltame vandenyje su kalio permanganatu, varpos galvutę ir apyvarpę sutepti sintomicino arba kitu antibakteriniu tepalu.

Mamos susirūpinusios, kiek tiesos, kad "šuntantis" sauskelnėse berniukas paskui bus nevaisingas? Ar berniukams labiau nei mergaitėms reikia oro vonių, lytinių organų "vėdinimo"?
Šlapios sauskelnės palaiko šilumą, tai lyg kompresas sėklidėms. Aukštesnėje temperatūroje yra apsunkintos sąlygos sėklidėms bręsti ir geresnės sąlygos degeneraciniams pokyčiams.

Mergaites siūloma labai saugoti nuo infekcijų, sėdėjimo ant smėlio ar žolės, peršalimo. Kaip su berniukais? Ar juos irgi reikia saugoti, kad nesušaltų lytinių organų, kad nesusitrenktų, nemirkytų nešvariame ežero vandenyje. Kaip saugoti ir tausoti berniukų lytinius organus?
Berniukus irgi reikėtų saugoti nuo peršalimo, infekcijų, ypač nuo infekcinio parotito, traumų.

Kokios dažniausios berniukų lytinių organų ligos, kaip jas atpažinti ir gydyti?
Dažniausios berniukų lytinių organų ligos:
Apyvarpės uždegimas (balanopostitas). Vaikas pradeda skųstis skausmais, skausmingu šlapinimusi, apyvarpė parausta, iš jos skiriasi pūlingos išskyros. Būtina vaikų chirurgo apžiūra.
Apyvarpės susiaurėjimas. Kartojantis apyvarpės uždegimams, gali išsivystyti randinis apyvarpės susiaurėjimas. Vaikas šlapinasi plona srovele arba lašais, apyvarpė išsipučia lyg balionėlis. Gydyti reikia operacija.
Sėklidės užsisukimas. Tai ūminė kapšelio organų liga, pasireiškianti staigiais, labai intensyviais skausmais, vienos kapšelio pusės pabrinkimu ir paraudimu. Užsisukus sėklidei, sutrinka jos kraujotaka ir gali greitai prasidėti jos nekrozė. Būtina skubiai operuoti. Panašią ir su sėklidės ataugų užsisukimu, jį irgi reikia skubiai operuoti.

Kaip dažnai reikia keisti berniuko trumpikes? Ar blogai, kai jos veržia kiaušinėlius?
Manyčiau, trumpikes reikėtų keisti kasdieną, jos netūrėtų veržti sėklidžių.

"Mamos žurnalas", 2006 m., Nr.3

Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found