Kūdikio klausa

1901-12-13 / Romualdas Šemeta

Garso suvokimas vystosi dar iki mažylio gimimo. Būsimasis kūdikis girdi ištisą mamos kūno garsų simfoniją: nesustodama plaka širdis, gaudžia tekantis kraujagyslėmis kraujas, burbuliuoja žarnynas. Todėl gimus mažyliui nereikia sukurti aplink jį visiškos ramybės atmosferos – tai nenatūralu ir neįprasta vaikui.

Jau pirmą savo gyvenimo dieną mažylis gali atskirti savo gimtąją kalbą nuo nepažįstamos kalbos: jis žiūri į tą žmogų, kuris kalba jo gimtąja kalba. Naujagimiai reaguoja į garsą ir gąsdinasi garsių ir netikėtų triukšmų. 8 savaičių vaikas pradeda kreipti dėmesį į ilgus garsus, pavyzdžiui, į dulkių siurblio gaudimą.

3 mėnesių amžiaus vaiko smegenų dalys, atsakingos už klausą, tampa aktyvesnės. Mažylis išreiškia susidomėjimą ir dėmesį įvairiais garsais. Išgirdęs įdomų garsą, jis pasuka galvą, atlieka aktyvius judesius burna. Mažylis pradės tarti pirmus žodžius tik po kelių mėnesių, tačiau jis jau ruošiasi įsisavinti kalbą. Tyrimai rodo, kad garsų skaičius, kuriuos skleidžia 3 mėnesių mažylis, yra didesnis, jeigu suaugęs reaguoja į juos ir kalba su juo. Vaikas pradeda geriau pažinti garsus, kai mato, kokie daiktai juos skleidžia. Gimęs jis jau atpažins jūsų ir tėčio balso garsus pagal kalbos ypatybes, su kuriomis jis susipažino dar negimęs. 3 mėnesių jis reaguos į jūsų balsą net nematydamas jūsų.

6 mėnesių jis atpažins balses – gimtosios kalbos pagrindą.

Jeigu vaikas girdės kitas kalbas, pažins ir kitus garsus bei intonaciją. Jeigu jūs daug ir išraiškingai kalbėsite su vaiku, jūsų kalbos garsai geriau įstrigs jo smegenyse, ir jis greičiau išmoks susieti daiktus su žodžiais. Įdomu, kad mažylio pulsas keičiasi, kai jis klausosi jūsų melodingos kalbos.

14 mėnesių amžiaus vaikutis jau reaguoja į savo vardą.

Gydytojas vaiko klausą paprastai tikrina tarp 7 ir 9 mėnesių. Būtinai praneškite gydytojui, jeigu jums atrodo, kad vaikas blogai girdi, todėl kad tai gali turėti didelės įtakos jo gebėjimui mokytis.

Vaikas puikiai sugauna jūsų kalbos greitį ir atitinkamai reaguoja. Jūs galite pastebėti, kaip kalbant mažylis pradeda judėti vienu ritmu su jūsų balsu. Jūs irgi prisitaikote prie mažylio. Įrodyta, kad suaugusieji, bendraudami su mažyliu, nesąmoningai pradeda kalbėti vienu tonu aukščiau, nes vaikui taip lengviau suvokti kalbą.

Būtinai klausykite su vaiku muzikos, nes meilė jai formuojasi būtent ankstyvame amžiuje. Ypač vaikai mėgsta ritminius kūrinius.

  ,,Mamos žurnalas"

Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found