Nėštumas ir mamos dantys

1901-12-13 / Irena Balčiūnienė

Dažni gimdymai, maitinimas krūtimi nereiškia, kad dėl to suges dantys. Ne vaisius sugadina mamos dantis, bet pati mama dėl nežinojimo pakenkia sau.


Prisiminkime protėvius
Lietuvoje I tūkstantmetyje kiekviena šeima turėjo po 6-9 vaikus, viduramžiais 5-7 vaikus, bet ištyrus mirusiuosius paaiškėjo, kad moterų dantys nebuvo išgedę labiau nei vyrų. Kitų šalių mokslininkų išvados tokios pat - iš danties audinio nėštumo metu nepasišalina nei kalcio, nei kitų elementų. Tai būdinga ne tik nėštumo, bet ir kūdikio žindymo periodu.


Nėščiųjų užgaidos
Nėštumo metu atsiranda ypatingas noras valgyti saldžius, rūgščius ir pikantiškus patiekalus, dantims sudaromi vadinamieji dietiniai stresai. Moterys savijautai pagerinti dažnai užkandžiauja. Po to neranda tinkamų sąlygų ar noro burną išskalauti vandeniu.
Pavalgius ar valgį užbaigus saldumynais, rūgštesniais patiekalais, tarp jų ir rūgštokais vaisiais (apelsinais, mandarinais, kivi, ananasais, obuoliais) burną būtina gerai išskalauti. Puiku, jei yra sąlygos po tokio užkandžio burnoje kokią minutę palaikyti gurkšnį pieno, kuris neutralizuoja rūgščią aplinką.
Dantų sveikatos požiūriu gana gerą paprotį turi britai, kai kurių Šveicarijos, Prancūzijos, Vokietijos regionų gyventojai. Tų kraštų žmonėms desertas - tai sūriai. O sūris stabdo ėduonies susidarymą. Taigi jei moteriai nėra sąlygų išsiskalauti burnos, desertui ji galėtų užsisakyti gabaliuką sūrio. Neblogai pakramtyti ir kramtomosios gumos be cukraus, kuri skatina seilių pritekėjimą, o seilės suteikia gerą apsaugą dantims.

Vėmimas - didžiausias dantų priešas
Pirmuosius nėštumo mėnesius moterys skundžiasi rytiniu pykinimu, dažnai vemia. Po to skuba šepetėliu ir pasta išsivalyti nemalonų kvapą burnoje. Taip darydamos jos klysta!
Po vėmimo jokiu būdu negalima šepetėliu valyti dantų. Į burną patekusios skrandžio sultys skatina dantų emalio žaizdų ir erozijų susidarymą. Emalis pakenkiamas, pasidaro mažiau atsparus mechaniniam valymui šepetėliu. Nors dantų šepetėlis ir minkštas, bet tai vis tiek dirgiklis. Burną galėsite išvalyti pasta ir šepetėliu tik praėjus porai valandų. Po vėmimo būtina tuoj pat panaikinti rūgščią terpę: burną išskalauti stikline vandens su soda, pienu. Per kelias valandas reikia leisti rūgščių pakenktam emaliui atsikurti. Nemalonų burnos kvapą galima panaikinti mėgstamo skonio kramtomąja guma be cukraus. Nuo kramtymo išsiskiria seilės, kuriose yra daug mikro- ir makroelementų emaliui atstatyti.


Obuolio ir šepetėlio dvikova
Ankstesniais laikais manyta, kad vakarinį dantų valymą šepetėliu gali pakeisti kieto obuolio sukramtymas. Prieš šimtmetį, kai nebuvo jokių burnos higienos reikmenų, obuolys gal ir buvo naudingas. Kieti lietuviški antaniniai obuoliai verčia padirbėti žandikaulius, mechaniškai nusivalomos dantų apnašos.
Tačiau dabar obuolys nebegali atstoti pastos. Mes maitinamės visiškai kitokiu maistu, negu senoliai: valgome daugiau perdirbto, saldaus, rūgštaus maisto. Net kai kurių jaunų žmonių emalis jau sunkiai pakenktas. Obuolio rūgštys per naktį toliau ,,grauš" emalį. Išimtiniais atvejais, kai neįmanoma šepetėliu išsivalyti dantų, geriau graužti ne obuolį, bet morką - ji nerūgšti.

Kiek gumos per dieną?
Yra moterų, kurioms nėštumo metu džiūsta burna, sumažėja seilių. Tuomet tikslinga kelis kartus per dieną kramtyti becukrės kramtomosios gumos. Nuolatos kramtyti jokiu būdu negalima, nes taip išprovokuojamas per didelis skrandžio rūgštingumas, galima susirgti gastritu. Vidutinė dienos norma - 3-4 gabalėliai ar lakšteliai.
Norėtųsi priminti jaunoms mamoms, ypač studentėms, kad gumos kramtymas visiškai nesuderinamas su muzikos klausymu per ausinukus. Taip darydami žmonės rizikuoja pažeisti klausos nervą, nuo kramtymo ir didelio garso silpnėja klausa.


Fluoro trūkumas
Moteris turėtų pasiteirauti savo stomatologo apie jos gyvenamosios vietos geriamą vandenį. Ar pakanka jame fluoro? Didžiųjų miestų Vilniaus ir Kauno vandenyje fluoro trūksta, o pajūrio miestuose jo net per daug. Tyrimai rodo, kad net to paties miesto skirtingų šaltinių vandens sudėtis labai skiriasi. Pavyzdžiui, Vilkaviškio, Kelmės rajonuose vienuose gręžiniuos fluoro per daug, kituose beveik visai nėra. Ten, kur yra jo trūksta, nėščiosioms patariama sučiulpti vieną fluoro tabletę per dieną (burnoje laikyti porą minučių, nenuryti, seiles išspjauti). Sučiulpus tabletę reikėtų bent dvi valandas nevalgyti, kad fluoras aktyviai veiktų burną.
Mokslininkai dar ginčijasi, ar nėštumo metu tikslinga vartoti geriamą fluorą. Nors mūsų vaistinėse yra fluoro lašų, moteris neturėtų savivaliauti ir be gydytojo rekomendacijų gerti šių lašų ,,kad dantys negestų". Jos pačios dantų būklės lašai tikrai nepagerins (nes patenka į skrandį, kraują, o ne į emalį). O šiuolaikinis mokslas dar neįrodė, kad patekęs į vaisiaus organizmą fluoras veikia būtent taip, kaip mes norėtume.
Dienos fluoro normą gali patenkinti žalioji arba juodoji arbata (ypač ,,Ceilono", indiška). Du arbatos puodeliai per dieną moteriai suteiks malonų poilsį, o jos dantims - reikiamą fluoro apsaugą. Fluoro yra ir kopūstuose, žuvyje. Kava, deja, tokių nuostabių savybių neturi.
Perkant dantų pastas reikėtų atkreipti dėmesį, ar jų sudėtyje yra fluoro. Nėščiosioms tinka pastos su fluoru ir kalciu. Visos pastos, turinčios fluoro, yra geros, testuotos. Nepatarčiau nuolat naudoti tik rusiškų pastų: jos pigios, tačiau grubios, trina danties audinį. Pasta, kaip ir šepetėlis, turi būti švelni.


Prasta higiena
Ne paslaptis, kad nėščios moterys yra jautrios, joms būdingi dažni nuotaikų svyravimai. Būdama blogos nuotaikos, moteris ,,apsileidžia", tingi išsivalyti dantis. Kitos moterys visas mintis ir energiją sutelkia į būsimą kūdikį, galvoja tik apie jį ir pamiršta save.
Nėštumo metu privaloma apsilankyti pas stomatologą. Židiniai ant dantų šaknų, pūliniai labai kenkia vaisiui. Nustatyta, kad nuo to vaikai gali gimti mažesnio svorio. Be to, toksiškos medžiagos, susidarančios pūlinio vietoje, alergizuoja vaisių. Nesveikus dantis būtina nedelsiant gydyti.

Gydymas nepavojingas
Ar galima nėščiai moteriai traukti dantį? Ar stomatologo naudojami nuskausminamieji vaistai nepakenks vaikui? Tokie klausimai neramina moteris, ir jos vis atidėlioja vizitą pas dantų gydytoją.
Nei rovimas, nei plombavimas neišprovokuos persileidimo ar priešlaikinio gimdymo, jei pati moteris bus rami ir dalykiška. Visas komplikacijas gali sukelti tik išgyvenamas stresas, didelė baimė, todėl stomatologinės procedūros turi būti atliekamos tik gerai nuskausminus.


Konsultavo prof. Irena Balčiūnienė
„Mamos žurnalas“, 2001 m., Nr.4


Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found