Vaisiaus judesiai

1901-12-13

Vaisius gimdoje aktyviau pradeda judėti jau antrą nėštumo mėnesį. 8-10 savaičių vaikelis gimdoje sukinėjasi, mataruoja rankomis ir kojomis, malasi, krebžda. Tiesa, mama tų judesių nejaučia, bet tiriant ultragarsu juos nesunku pastebėti. Kai moteris nėščia pirmą kartą, ji judesius pajunta apie 20 nėštumo savaitę. Kai moteris nėščia ne pirmą kartą – apie 18 savaitę. Vaisiaus judesiai yra vienas iš kriterijų, gimdymo datai nustatyti. Jei moteris nėščia pirmą kartą, ji prie tos dienos, kai pirmą kartą pajuto vaisiaus judesius, turėtų pridėti 140 dienų. Ne pirmą kartą nėščia moteris, pajutusi judesius, turėtų pridėti 154 dienas.
Pastebėta, kad lieknos moterys judesius pajunta anksčiau nei apkūnios.


Judesių stiprumas
Judesiai yra vienas iš svarbiausių ženklų, kokia vaisiaus sveikata. Pirmieji judesiai yra chaotiški ir nežymūs. Moterys sako besijaučiančios taip, lyg pilve plaukiotų žuvis ir savo sparnais plasnotų drugelis. Vėliau judesiai tampa energingesni. Moterys junta, kaip vaikas verčiasi ir sukasi visu kūnu, kaip ištiesia koją ar ranką. Kartais jaučiami „žagsėjimo“ judesiai, kurie yra pulsuojantys, monotoniški, ritmiški ir pasikartojantys. „Žagsulys“ trunka kelias minutes, jį moteris dažniausiai jaučia pilvo apačioje. Stiprūs didelio vaisiaus judesiai gali būti ir skausmingi, ypač jei jis beldžia ne į pilvo sienelę, o spiria mamos skrandžio ar kepenų link. Nuostabu, kai nėštumui didėjant judesius jau galima ir pamatyti. Nepakartojamos akimirkos, kai būsimoji mama atidengia pilvuką, o tėtis ar kiti vaikai laukia stebuklo – mažojo žmogučio judesių.


Kaip skaičiuoti
Gydytojai pataria pedantiškai vaisiaus judesius skaičiuoti nuo 30 savaitės. Kaip skaičiuoti, pamokys ginekologas. Yra keli būdai, kaip skaičiuoti judesius. Vienas vadinasi „skaičiuok iki dešimties“. Tai pati paprasčiausia metodika. Moteris turi pasirinkti jai patogų laiką, kai kiekvieną dieną „įsiklausys“ į vaikutį. Kai pajunta dešimtą „spyrį“, tą dieną judesių gali nebeskaičiuoti. Skaičiuoti galite nebūtinai ryte gulėdamos lovoje, bet ir ruošdamosi virtuvėje ar išėjusios pasivaikščioti.
Kitas judesių skaičiavimo būdas – skaičiavimas gulint ant kairiojo šono. Kasdieną tuo pačiu metu reikia atsigulti ant kairiojo šono ir pasistengti visiškai atsipalaiduoti. Puikus laikas – rytas, kai žadintuvui neskambėjus dar vartomės lovoje. Reikės tik žadintuvą nustatyti pusvalandžiu anksčiau. Skaičiuojant reikėtų vaikutį truputį provokuoti: glostyti pilvą, su mažyliu kalbėtis. Jei per pirmas 30 minučių pajusite daugiau nei 5 judesius, daugiau galite neskaičiuoti. Jei pajutote mažiau nei 5 judesius, skaičiuokite iki valandos. Jei per valandą pajutote mažiau nei 5 judesius, skaičiuokite dar valandą.


Į gydytoją kuo greičiau kreipkitės, jei:
Jei per 2 valandas suskaičiavote mažiau nei 5 judesius.
Jei vaisiaus judesiai, buvę stiprūs ir aiškiai juntami, pastebimai susilpnėjo.
Jei judesių per kelias paras sumažėjo dvigubai.
Jei per 2 valandas gulėdama ant kairiojo šono ir glostydama pilvą nepajutote nė vieno judesio.


,,Mamos žurnalas”, 2006 m., Nr.2


Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found