„Taip” ir ,,ne” apie cezario pjūvį

1901-12-13 / Ūla Andrijauskaitė

Po pirmosios cezario pjūvio operacijos būtinai turi praeiti ne mažiau nei 3 metai. Tik tada moteriai leidžiama vėl pastoti.
Ne. Akušerijoje taip kategoriškai neteigiama. Po cezario pjūvio medikai moteriai pataria: geriau būtų nepastoti dvejus metus, kurį laiką sunkiai nekilnoti ir daryti mankštą. Pjūvio randas kiekvienai moteriai sugyja kitaip. Tik operavęs gydytojas žino, kaip atrodo randas, kaip moteris jautėsi po operacijos (ar nekarščiavo, ar randas nepūliavo). Todėl tik jis gali moteriai patarti.


Jei pirmas vaikas gimė atlikus cezario pjūvį, taip gims ir antras.
Ne. Viskas priklauso nuo to, kodėl darytas pirmasis cezario pjūvis. Jei pirmoji operacija atlikta, nes vaisiaus padėtis buvo netaisyklinga (pavyzdžiui, jis buvo įsitaisęs sėdynine pirmeiga), o antrasis nėštumas normalus (dubuo platus, vaisius įsitaisęs taisyklingai), moteris pagimdys pati. Tačiau jei pirmasis cezario pjūvis darytas dėl to, kad neatsidarė gimdos kaklelis, tikėtina, kad jis neatsidarys ir antrą kartą. Operuojama, jei placenta prisitvirtinusi buvusio cezario pjūvio rando srityje. Žodžiu, daug kas gali lemti, ar antrą kartą moteris pagimdys pati, ar ne.


Cezario pjūvis – daug patogesnis būdas vaikeliui gimti nei įprastas gimdymas.
Ne. Kiekviena operacija apgaubta daugybės komplikacijų. O ką kalbėti apie akušerinę operaciją, kuomet pavojus kyla dviems gyvybėms. Nors cezario operacija nėra sudėtinga, laikotarpis po operacijos - gana sunkus. Juk moters organizmas turi atsigauti ir po operacijos, ir po nėštumo. Nėra geresnio būdo vaikeliui gimti nei tas, kurį sukūrė gamta – natūralus gimdymas.


Jei moteriai pirmą kartą atliktas cezario pjūvis, kitą kartą gimdydama ji turėtų kreiptis į tą patį gydytoją.
Taip. Būtų geriau, jei moteriai ir antrą kartą vaikelį priimtų tas pats gydytojas. Tačiau visai nebūtinai. Juk gydytojai iš skirtingų ligoninių pasitaria, turi moters ligos istoriją. Antras cezario pjūvis - sudėtingesnė operacija nei pirmas, todėl moteris turėtų rinktis tokią ligoninę, kurioje visą parą budi anesteziologas, yra gera aparatūra.
Gimdymų mažėja, o cezario pjūvių daugėja. Kasmet vis daugiau moterų gimdo per cezario pjūvį. Vakaruose cezario pjūvis atliekamas 20-30 proc. moterų. Lietuvoje – apie 11 proc. vaikų gimsta per cezario pjūvį.


Dar apie cezario pjūvį:
Operacija trunka apie 30 minučių.
Po operacijos ligoninėje tenka būti apie savaitę.
Tėčiai į operacinę neįleidžiami dėl infekcijos pavojaus.
Dažniau atliekamas horizontalusis pjūvis (10 cm pjūvis lygiagretus gaktos viršutiniam kraštui).


Cezario pjūvis atliekamas:
Dėl placentos pirmeigos.
Kai neatitinka vaisiaus ir moters dubens dydis.
Kai prieš laiką atsidalina placenta.
Kai vaisiaus padėtis gimdoje nėra normali.
Kai vaisiui staiga pradeda trūkti deguonies.;
Kai gimda nepakankamai susitraukinėja.
Kai neišsiplečia gimdos kaklelis.
Kartais operacija daroma, kai gimdyvė vyresnė nei 40 metų, vaisius yra pernešiotas, motina serga kokia nors lėtine liga (diabetu, didelio laipsnio trumparegyste ar pan.), moteriai neseniai buvo atlikta gimdos operacija.


,,Mamos žurnalas”, 2001 m., Nr.2


Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found