Ką pasiimti į gimdymo namus

1901-12-13 / Goda Jievaltienė

Pataria Kauno II klinikinės ligoninės gydytoja akušerė-ginekologė Goda Jievaltienė


Ką reikėtų pasiimti važiuojant gimdyti?
Asmens dokumentą;
Nėščiosios lapą F-113, kurį gavote moterų konsultacijoje ir kur aprašyta jūsų nėštumo eiga, pagrindiniai tyrimų duomenys;
Asmens higienos reikmenų;
Chalatą, šlepetes, apatinio trikotažo;
Sauskelnių naujagimiui (gimdymo namuose paprastai duoda vystyklų, bet nepakenks turėti pakelį mažiausių sauskelnių);
Drabužėlių naujagimiui (dažnai gimdymo namuose leidžiama aprengti naujagimį savais drabužėliais, jie turi būti švarūs, išlyginti);
Įklotų po gimdymo. Rekomenduojami ne higieniniai paketai, bet įklotai, kurie yra platesni ir ilgesni nei paketai. Kai kurie įklotai sugeria nuo 225 ml iki 800 ml skysčio. Galima nusipirkti ir specialias higienines kelnaites, kurios gerai ir patikimai laikys higieninį įklotą.
Ar būtinai reikia paso, ar pakaks ir vairuotojo teisių?
Reiktų asmens dokumento su asmens kodu ir nuotrauka, bet geriausiai pasas, nes galimos įvairios juridinės situacijos.


Ar ir vyrui, kuris dalyvaus gimdyme, reikia dokumento?
Ne.


Ar vyrui, kuris dalyvaus gimdyme, reikia pažymos, kad jis sveikas?
Šiuo metu nereikalaujame, nes juk vaikas ateis į tą pačią aplinką, kaip ir tėvas. Ką duos ta pažyma? Juk tėvo liga niekur nedings…


Ar vyrui reikia chalato, šlepečių?
Mūsų ligoninėje duodame ir chalatą ir, jei reikia, šlepetes, bet tiesiog patogumui ir higieniniais sumetimais vyrui reikėtų turėti šlepetes.


Kokio apatinio trikotažo patariate pasiimti moterims? Sakoma, kad paprastos kelnaitės po gimdymo netinka?
Tarpvietė greičiau sugyja, jei nuolat apiplaunama vartojant baktericidinį muilą ir daromos oro vonios. Kada nevaikštoma, reiktų atsigulti be jokių kelnaičių ir įklotų ir pagulėti. Taigi pirmomis paromis geriau tinklinės kelnaitės, jos reikalingos tik įklotui prilaikyti.


Ar pasiimti elastinio binto (po gimdymo sutvarstyti pilvą, kad greičiau susitrauktų), ar pirktis specialų korsetą po gimdymo?
Mankšta ir tik mankšta gali padėti, nes veržimas nukarusio pilvo tikrai nepakels. Padės aktyvi mankšta namie ar sporto klube po 6-8 savaičių.


Ar reikia pasiimti kokių specialių medikamentų – analgetikų, aerozolių ar tepalų, skirtų gydyti tarpvietės kirpimus?
Nereikia.


Ar galima pasiimti atsigerti ar užkąsti į gimdyklą?
Tikrai galima. Jei moteris gimdo ilgai, tai ir vyras gi nori atsigerti, ko nors užkramtyti. Jei turėsite pasiėmę kokių pakramtukų, bus galima su malonumu pakramsnoti po gimdymo.


Kokių paketų pasiimti? Ar po gimdymo tinka įprasti?
Po gimdymo iš gimdos teka išskyros, vadinamos lochijomis. 2-3 paras po gimdymo lochijos būna raudonos, nes jose dar daug kraujo (kraujuoja žaizda buvusioje placentos prisitvirtinimo vietoje). Po 3 parų išskyros pamažu šviesėja, tampa rausvos. Išskyros vis šviesėja ir maždaug 8-14 parą pasidaro šviesiai gelsvos, dar vėliau - po 3 savaičių jos tampa negausios, primena gleives. Pirmąją parą išskyrų išteka labai daug – apie 150-200 ml, vėliau jų vis mažėja.
Pirmąją savaitę, kai gimda gausiai valosi, paprastų higieninių paketų nepakaks. Gerai tinka įklotai, skirti šlapimo nelaikymui. Vaistinėse ir prekybos centruose dar prieš gimdymą nusipirkite specialių įklotų po gimdymo. Šie įklotai yra platesni ir ilgesni nei paketai. Kai išskyrų bus mažiau, tiks ir įprasti higieniniai paketai, o dar vėliau – ir įklotai.
Higieniniai paketai prastai praleidžia orą, todėl reikia leisti odai pakvėpuoti. Jokiu būdu negalima naudoti tamponų į makštį.


,,Mamos žurnalas”, 2005 m., Nr.7

Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found