Pogimdyminis periodas

1901-12-13 / Kazimieras Kalvinskas

Apie pogimdyminį periodą kalbamės su Kauno II klinikinės ligoninės akušeriu-ginekologu Kazimieru Kalvinsku.


Pirmos valandos po gimdymo. Gimda pradeda valytis sulig vaikučio gimimu. Gimda po gimdymo atsipalaiduoja, ir kartkartėmis srove išteka šiek tiek kraujo bei krešuliukų. Kai kuriose ligoninėse ir dabar ant moters pilvo dedamos ledo pūslės. Jei po gimdymo Jums pūslės neuždėjo, nesikrimskite, tikriausiai to nereikėjo, nes iš esmės ledas reikalingas tuomet, kai gimda traukiasi labai pamažu, nenoriai.

Skausmingi susitraukinėjimai. Moterys po gimdymo jaučia, kaip susitraukinėja gimda, ypač maitindamos vaiką krūtimi. Moterys sako, kad jaučia kažką panašaus į nestiprius sąrėmius. Skausmai praeina baigus maitinti. Jei gimda susitraukinėja skaudžiai, moteriai patariama pagulėti ant pilvo arba ant šono. Kai kurioms prireikia ir nuskausminamųjų vaistų. Su kiekvienu gimdymu gimda susitraukinėja stipriau ir skaudžiau, tačiau tai nėra taisyklė. Gydytojai pastebėjo, kad gimdos susitraukinėjimo skausmai labiausiai priklauso nuo moters nervų sistemos stabilumo – jautresnėms moterims skauda labiau.


Stulbinami tempai. Gimda po gimdymo traukiasi ir valosi stulbinančiais tempais. Įsivaizduokite, kad pirmą parą po gimdymo ji sveria 1 kg, o po 6 savaičių ji būna tik 100 g svorio! Pirmą parą po gimdymo gimdos aukštis būna maždaug iki bambos, moteris ją gali apsičiuopti uždėjusi ranką ant pilvo. Kasdien gimda traukiasi ir jos dugnas būna vis po 2 cm žemiau. Po 9 parų gimdos dugnas jau siekia sąvaržą (moteris dar gali užčiuopti gimdą sulig gaktos kaulu). Vėliau gimda traukiasi toliau, bet jau „dingsta“ mažajame dubenyje, jos per pilvo sieną nebeužčiuopsi.
Greitai susitraukia ir gimdos kaklelis. Pirmas valandas po gimdymo jis būna atsivėręs tiek, kad telpa plaštaka – maždaug 10 cm. Kaklelio žiediniai raumenys po gimdymo pradeda sparčiai trauktis ir jau kitą parą po gimdymo jis būna taip susitraukęs, kad gali tilpti tik 2 pirštai. Po trijų parų telpa tik 1 pirštas. Po gimdymo praėjus 10 parų gimdos kaklelis būna beveik užsidaręs.


Kaip valosi gimda. Moterys sako, kad po gimdymo gimda ilgai kraujuoja. Iš tikrųjų ji ne kraujuoja, o valosi. Po gimdymo iš gimdos teka išskyros, vadinamos lochijomis. 2-3 paras po gimdymo lochijos būna raudonos, nes jose dar daug kraujo (kraujuoja žaizda buvusioje placentos prisitvirtinimo vietoje). Po 3 parų išskyros pamažu šviesėja, tampa rausvos. Išskyros vis šviesėja ir maždaug dešimtą parą turėtų pasidaryti bespalvės ir bekvapės. Pirmąją parą išskyrų išteka labai daug – apie 150-200 ml, vėliau jų vis mažėja, kol po mėnesio išskyros lieka tik tepančios.
Gimda visiškai išsivalo per 6-8 savaites.


Higiena. Kol valosi gimda, moteris yra tarsi atviras indas infekcijoms. Todėl pogimdyminiu periodu kaip niekada svarbi higiena. Valantis gimdai patariama naudoti higieninius paketus, skirtus šlapimo nelaikantiems žmonėms. Šie paketai absorbuoja daug skysčio, o išskyrų pirmomis dienomis išteka labai daug – net apie stiklinę! Pogimdyminės išskyros turi specifinį nemalonų kvapą, todėl reikėtų rinktis paketus, kurie kvapą „užrakina“, ir juos dažnai keisti. Tamponų po gimdymo ginekologai nepataria naudoti tol, kol neišsivalys gimda – 6-8 savaites.


Pirmosios ovuliacijos ir mėnesinės. Kiaušintakiai savo pirmykštę padėtį atgauna po gimdymo praėjus vos 2-3 savaitėms. Tuo metu kiaušidėse pradeda bręsti folikulai, ir teoriškai moteris jau gali pastoti. Tačiau jei ji maitina krūtimi, gaminasi hormonas prolaktinas, kuris neleidžia folikulams sprogti ir moteriai pastoti. Kol valosi gimda – 6-8 savaites po gimdymo – lytiniai santykiai nerekomenduojami. Kai gimda išsivalo (o tai moteris pajus pati, paprasčiausiai baigsis išskyros) ateina laikas, kai jau galima pradėti lytinius santykius. Jei moteris nemaitina, tuo metu gali pasirodyti ir pirmosios mėnesinės. Jei moteris maitina, mėnesinės prasidės tik baigus žindyti (būna išimčių, kai mėnesinėmis suserga ir maitinanti moteris).

 
,,Mamos žurnalas”, 2005 m., Nr.9


Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found