Nosies higiena

1901-12-13 / Virgilijus Sakalinskas

Konsultuoja otolaringologas Virgilijus Sakalinskas


Kodėl turime gerbti ir puoselėti nosį?
Nosį, kaip ir kiekvieną organą, turime rimtai saugoti, neapsunkinti jos darbo, nedirginti jos gleivinės, kraujagyslių ir nervinių elementų, kurie kontroliuoja ne tik kvėpavimą, bet ir įkvepiamo oro švarumą, uoslę. Nosis - labiausiai atsikišusi kūno dalis ir dėl to ji pirmiausia ir susitinka su išoriniais aplinkos veiksniais, šaltu ir karštu oru, užterštu bakterijomis, virusais ir grybeliais bei cheminiais nuodais. Nosis labai svarbus organizmo gynybos bastionas – tai, pirma, kenksmingų medžiagų filtras, nepraleidžiantis gilyn iki 90 proc. bakterijų ir beveik visų stambių oro taršalų dalių, antra, pirminis kūno kondicionierius, kurio galioms neprilygsta nė vienas techninis aparatas.
Kol oras praskrieja per nosį, jis yra sušildomas ir sudrėkinamas (pagalvokime, žiemą įkvėpiame, tarkime, -10°C, o jis sklisdamas nosimi sušildomas iki +20°C). Taip nosis ir saugo mus nuo rimtų ligų. O koks malonumas, kai normaliai kvėpuodami galime pajusti mus supančio pasaulio kvapus, aromatą, kartu ir maisto skonį. Tai mums užtikrina sveika nosis, nes būtent joje yra išsidėstę uoslės nerviniai elementai. Juos sudirginus informacija pasiunčiama į smegenų centrą, o žmogus džiaugiasi maloniais kvapais. O netikėti, nemalonūs kvapai įspėja apie galimybę apsinuodyti (pvz., sugedusio maisto, dujų ir kt.) ir verčia gelbėtis.
Taigi otorinolaringologai turi rimtą pagrindą, kai sako: „Viskas – niekas, svarbiausia, laisvai kvėpuoti per nosį!“ Užsikišusi nosis jau neatlieka filtro, kondicionieriaus funkcijų, ir šaltas, užterštas oras keliauja į apatinius kvėpavimo takus, gali sukelti tracheitą ar bronchitą. Štai už ką mes turime gerbti nosį ir viską daryti, kad ji išlaikytų svarbias savo funkcijas ir saugotų mūsų sveikatą!


Kodėl vaiko nosies landos turi būti švarios?
Nosies vidinis sluoksnis yra gleivinė. Gleivinės liaukos nuolat gamina sekretą – gleives, kurios sutepa jos paviršių, padengtą mikroskopiniais plaukeliais. Plaukeliai sutartinai virpa ir kartu su gleivėmis nuneša taršalų dalis, mikrobus į nosiaryklę, o iš ten per stemplę į skrandį, kur jie suvirškinami. Gleivių per parą išsiskiria nemažai - vaikams iki 300 ml. Slogos atveju tirštesnės gleivės užkiša nosį, tada nori-nenori tenka kvėpuoti tik per burną. Atrodytų, kad mūsų burna būdama talpesnė už nosį, gali visiškai kompensuoti sutrikdytą nosies veiklą. Deja to nėra. Net deguonies tais atvejais organizmas gauna mažiau, o oras sruvena į kvėpavimo takus šaltokas ir nepakankamai švarus, suprantama, kad ir greičiau bei dažniau prasideda apatinių kvėpavimo takų uždegimai.


Kaip teisingai šnypšti nosį?
Vaikučius reikia mokyti, kaip teisingai valyti nosį, nes rytais ir sveika nosis dažnai užsikemša. Nosis saugo mus ne tik dieną, bet ir naktį. Per naktį padžiūvusios gleivės susikaupia užpakalinėje nosies landų dalyse, jas reikia iššnypšti. Vienu kartu iššnypšti abi nosies landas neparanku ir nenaudinga, nes reikia labai stipriai pūsti orą iš apatinių takų į nosį. Tokias užsistovėjusias nosyje ir padžiūvusias gleives galima įvaryti į prienosinius ančius ar ausies trimitą (klausos vamzdį), tuomet galima susirgti uždegimu – sinusitui ar otitui. Taigi reikia pakaitom iš išorės užspausti (ne stipriai) vieną nosies landą, o per kitą šnypšti. Tinka ir nosies plovimai, kurie ypač praverčia sergant sloga. Tam tinka jūros vandens specialūs aerozolio preparatai, kurie ne tik higienos priemonė, bet ir naudinga nosies gleivinei, nes juose yra daug įvairių mikroelementų. Jais praplovus nosį, geriau gyja ir sloga, nes po to įpurkšti ar įlašinti vaistai geriau veikia – gydo nosies gleivinę, o ne praskiedžia nosies gleives.


Kaip išvalyti nosį kūdikiui?
Kūdikis dar nesugeba iššnypšti nosį. Ir išplauti sunkiai pavyksta, o nosį išvalyti tikrai reikėtų. Pirma, žinotina, kad kambarys, kuriame miega kūdikis, turi būti drėkinamas, ypač, kai prasideda šildimo sezonas, nes jų nosys jautresnės – greičiau gleivės sudžiūsta. Kūdikiams gleives iš nosies galima išsiurbti. Namų sąlygomis tinka paprastas balionėlis–klizmutė.


Ar reikia plauti nosį, jei nesloguojama?
Nosis – savaime besivalanti sistema, tačiau pakitus sąlygoms (liga, sausas oras) nosis gali „sustreikuoti“. Jeigu rytais vaiko nosis neužsikimšusi, tada nosies plauti nebūtina. Be reikalo atliekama procedūra gali įbaidyti vaiką tiek, kad vėliau nesiduosiąs tai daryti, nors ir sloga užkiš nosį aklinai.


Ar senovėje nosį plaudavo?
Sloga - liga sena, kaip ir žmonija. Nuo pat pradžių žmonės ieškojo būdų, kaip palengvinti sergančio vaiko būklę, kai nosis būdavo „užbarikaduota“, vaikas neįstengė prakvėpuoti. Mechaninis supratimas pasufleravo, kad galima ją išplauti. Vien nuo išplovimo grynu vandeniu sloga ir nosies užgulimas nepraeidavę – tada ieškojo kokio kito skysčio ir aptiko sūraus vandens didesnį gydomąjį poveikį slogai. Plovė paprastu sūriu vandeniu. O jūros vanduo visada sūrus, iš jo dabar sukūrė specialių efektyvių aerozolių su didesniu mikroelementų kiekiu, skirtų nosiai plauti. Padidinus Cu (vario) kiekį sustiprėja dezinfekuojamasis, o Mn (mangano) – antialerginis efektas. Taigi jūros vanduo iš higienos priemonės virto gydomąja priemone, nes silpnina nosies gleivinės uždegimą.


,,Mamos žurnalas”, 2006 m., Nr.3


Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found