Moliūgai

1901-12-13 / Vilija Ivanovienė

Moliūgų nauda trejopa - jie valgomi, dekoratyvūs, o po vešlia lapija galima paslėpti komposto krūvą arba netvarkingą sodo kampelį. Labai skanios moliūgų sėklos, ypač gigantiškų veislių; iš minkštimo verdamos košės, saldžios tyrės, jo dedama į sriubas ir troškinius. Kai kurių veislių vaisius galima išlaikyti per žiemą.
Tai šilumamėgiai augalai, jiems parinkite saulėtą, nuo vėjų apsaugotą vietą. Jie puikiai auga ant komposto krūvų, kur žemė šilta ir užtenka maisto medžiagų. Moliūgų šaknys paviršinės, trapios, jie jautrūs drėgmės trūkumui. Per daug drėgmės taip pat negerai. Jiems patinka lengvos, vasarą greitai įšylančios priemolio arba priesmėlio dirvos. Skiestu raugintu mėšlu arba srutomis laistomi moliūgai išsipučia kaip ant mielių. Vėsiu oru lepesnius moliūgus pridenkite agroplėvele, po vaisiais pakiškite lenteles, kad nepradėtų pūti. Laistoma vakare šiltu vandeniu. Neliekite ant lapų, žiedų ir užuomazgų, nes gali pradėti pūti.

Moliūgai ypač vertingi vėlų rudenį ir žiemą, kai šviežių daržovių asortimentas ribotas. Tai vertingas dietinis ir gydomasis produktas. Jame gana daug askorbino rūgšties. Moliūgo vaisiai turtingi karotino. Moliūgai pagal geležies kiekį tarp daržovių — čempionai. Juose yra B, C, E, D, PP vitaminų grupės, taip pat reto vitamino T, kuris pagreitina apytakos procesus organizme. Moliūgų ląsteliena nepluoštinė, gerai suverda ir lengvai organizmo pasisavinama. Todėl patiekalai iš šios daržovės rekomenduojami gydomajai ir profilaktinei mitybai. Moliūgų sudėtyje yra nemažai vario, geležies, fosforo druskų, skatinančių kraujo gamybą. Todėl patiekalai iš moliūgų rekomenduojami sergantiems mažakraujyste, ateroskleroze. Ši daržovė taip pat naudinga susirgus kepenų, inkstų ligomis, reguliuoja virškinimą, padeda išvengti širdies kraujagyslių ligų ir hipertonijos. Moliūguose taip pat yra daug pektino, kuris šalina cholesteriną.
Iš moliūgų gaminama daugybė įvairių skanių patiekalų. Garsūs kulinarai rekomenduoja iš šios daržovės minkštimo ruošti tyrę, kuri tinka kaip garnyras prie mėsos patiekalų.

Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found