Vilnotoji notra

Tai populiarus augalas sidabriniais visžaliais lapais. Tai daugiametis žolinis augalas, apaugęs baltais gauruotais plaukeliais. Žiedynai neišvaizdūs, todėl juos reiktų nupjauti, nes augalui žydint pradeda gelsti ir išretėja lapai. Notros greitai auga ir žemę uždengia sidabriniu kilimu. Vilnotosios notros auginamos grupėse su kitomis daugiametėmis gėlėmis, lysvaitėse. Pilki notrų lapai dera su tamsiai žaliais kitų gėlių lapais. Galima formuoti apvadus; į šonus augantys ūgliai kasmet patrumpinami. Nortos tinka alpinariumams, akmenų sodeliams, kapinėms papuošti. Žiedynus galima skinti ir džiovinti.
Sodinamos saulėtoje vietoje, pakenčia dalinę paunksmę, bet pavėsyje lapai ne tokie pilki. Žemei nereiklios, bet geriausiai auga puriose, laidžiose, puveningose priesmėlio ar priemolio dirvose. Kuo skurdesnėje žemėje auga ir daugiau saulės gauna, tuo smulkesni ir pilkesni būna notrų lapai. Nemėgsta drėgnų dirvų, lapai ima pūti.
Notros dauginamos sėklomis, kero dalimis ir auginiais. Vasarą, per sausras, kero geriau nedalyti. Lengviausia padauginti pavasarį, kai dalijamos jaunos lapų skrotelės su šaknimis. Žiemai po skrotelėmis reikėtų paberti komposto arba pūdinio. Žiemoja nepridengtos, bet drėgną žiemą augalai gali žūti.

Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found