Šalavijas

1901-12-13 / Vilija Ivanovienė

Išvertus iš lotynų kalbos šio augalo pavadinimą, reiškia "gydyti". Vaistinį šalaviją tikrai verta auginti savo sodo sklypelyje, nes jo labai malonus, aromatingas kvapas, lapai turi daug eterinio aliejaus, mineralinių medžiagų, vitamino B1. Šis augalas, kaip dekoratyvinis krūmelis, gali papuošti jūsų gėlių darželį. Gerai auga saulėtoje vietoje ir humusingoje dirvoje. Dauginamas sėklomis, daigais, atlankomis, žaliais auginiais, dalijami kerai. Šie augalai jautrūs drėgmės pertekliui, tačiau ilgesnės sausros taip pat. nepakenčia. Reikia atminti, kad vienoje vietoje juos galima auginti 5-7 metus. Auginant šalavijus nedideliuose plotuose, per šaltas žiemas reikėtų juos pridengti eglišakėmis, šiaudais, kad mažiau nukentėtų nuo šalčių.
Vaistinė žaliava - šalavijų lapai. Vaistinių šalavijų preparatai vartojami kaip baktericidinė, uždegimą slopinanti, sutraukianti priemonė kvėpavimo takų ligoms gydyti, gerklei skalauti užkimus ir kt.
Dėl stipraus aromato ir aštraus skonio vaistiniai šalavijai labai tinka ankštinių daržovių ir riebios mėsos (ypač avienos), žuvies patiekalams paskaninti. Jų žali ir džiovinti lapai dedami į svogūnų salotas, o paštetams ir dešroms suteikia pikantišką skonį. Šalavijų lapai vartojami gaminant aštrius marinatus, konservus, sūrius, vyną. Be to, jų aromatas šalina nemalonius virtuvės kvapus, todėl šalavijų puokštelėmis galima ne tik papuošti virtuvę, bet ir atšviežinti orą.

Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found