Kačiuko prisijaukinimas, priežiūra namuose

1901-12-13 / Anonsas.lt

Mažam gyvūnėliui, kaip ir žmogui, nauja aplinka sukelia stresą, ypač, jei mažylis tik ką atskirtas nuo mamos. Šiame straipsnyje patarsime, kaip parsigabenti katinėlį namo, kaip supažindinti su naujais namais, ką turite įsigyti, norėdami auginti namie mažą kačiuką.

Kačiuko gabenimas į naujus namus
Įvertinkite, kiek ilgai mažylį gabensite namo. Galite įsigyti transporterį - specialų krepšį, skirtą katinėlius gabenti iš vienos vietos į kitą. Jo dydis priklauso nuo kačiuko dydžio. Kita galimybė - mažą kačiuką parsigabenti namo paprasčiausioje popierinėje, gilesnėje dėžėje. Dėžėje patieskite švelnių ir geriau natūralių medžiagų. Daugumai kačiukų patinka ir kailiuko atraižos.
Dėl viso pikto su savimi turėkite vandens ir maisto.

Naujieji namai

fotografė © Kornelija Bočkutė. Kačiukas - Mažasis princas

Visų pirma katinėlis apsiuostys, apžiūrės naują aplinką. Neskubėkite jo vaikyti po kambarius, imti į rankas, maitinti ir pan. Katinėlis gali išsigąsti, pasislėpti po spinta, sofa ir tūnoti ten amžinybę. Stenkitės jo neišgąsdinti, o kuo greičiau prisijaukinti.
Kai kačiukas šiek tiek palakstys po namus, apsipras - duokite jam ėdalo.

Įsigijus kačiuką, būtinos prekės:
Ėdalas;
Dubenėliai (vienas pašarui, kitas vandeniui). Dažnai abu dubenėliai padedami ant padėkliuko. Valgydamas kačiukas pridrabsto maisto aplink dubenėlį, todėl jį lengviau pašalinti nuo padėklo;
Tualetas ir kraikas;
Skanėstas;
Žaislas;
Šukos, žirklės nagams, šampūnas.

Ėdalas
Atminkite, jog mažų katinų skrandis jautresnis nei suaugusių. Neduokite mažam kačiukui saldaus pieno, riebių maisto produktų - viduriuos. Tinka jautiena ir jos subproduktai, išskyrus inkstus. Tinka specialūs, jau subalansuoti mažiems kačiukams konservai ar sausi ėdalai.
Labai svarbu mažo kačiuko neperšerti, jie valgo tiek, kiek duosite.
Jeigu duodate sausą ėdalą, būtinai šalia padėkite dubenėlį su vandeniu. Sausas maistas skrandyje išbrinksta.
Nesijaudinkite, jei mažylis kelis kartus nevalgys. Jeigu nevalgo ilgai, stebėkite, ar neviduriuoja, nevemia, kiek ilgai miega. Jeigu viskas gerai, stenkitės pažadinti kačiuko energiją, šiek tiek pajudinkite, pažaiskite.

Dubenėliai
Kaip minėjome, reikia dviejų dubenėlių: vieno pašarui, kito vandeniui. Kaskart, kai katinėlis pasisotins, seną maistą iškratykite. Dubenėlius bent kartą per dieną išplaukite indų plovikliu.

Tualetas ir kraikas

Tualetą padėkite ramioje vietoje, po juo gerai patiesti nedidelį kilimėlį. Kačiuko tualetą galite pasirinkti atvirą arba uždarą. Uždaras geriau todėl, kad iškrenta mažiau kraiko. Deja, ne visiems kačiukams tokie tualetai patinka. Paprastai jie pasijaučia kaip spąstuose, todėl stebėkite, ar kačiukas pripras. Jei ne, rinkitės atvirą tualetą.
Pradžioje galite mažam kačiukui parinkti tiesiog metalinę dėžutę. Tiks ir plastmasinės, tačiau į jas įsigeria kvapas.
Kraikas gali būti granuliuotas, su kvapu arba bekvapis. Silikoninis kraikas geras tuo, kad neutralizuoja kvapą, skystis užrakinamas granulėje, negaruoja.
Vėliau kraiką galite keisti smėliuku, tačiau ne visiems katinėliams jis patinka, todėl gali atsisakyti eiti į tualetą.
Jei mažylis padarė gamtinius reikalus ne dėžutėje, stenkitės kuo geriau pašalinti iš tos vietos kvapą. Laikas nuo laiko katinėlį įkelkite į dėžutę, tegul pratinasi.

Skanėstas
Skanėstų mažiems kačiukams ieškokite specializuotose gyvūnų parduotuvėse. Jie reikalingi tam, kad palepintumėte savo mažylį, greičiau pripratintumėte prie naujos aplinkos, apdovanotumėte už gerą darbą, pavyzdžiui, pasinaudojimą tualetu.

Žaislas
Mažiems kačiukams būtinas dėmesys. Jeigu jo negalite skirti, nupirkite mažyliui žaisliuką. Tinka dirbtinės pelės, maži ir lengvi kamuoliukai. Ypatingai žaislai su plunksnomis. Riedant žaislui ir plevėsuojant plunksnom, mažasis katinas jaučiasi it tikroje medžioklėje.

Šukos ir žirklės nagams, šampūnas

Kai kačiukas šiek tiek apsipranta, būtina pasirūpinti jo higiena. Jei nenukirminuotas, nukirminuoti, paskiepyti - tokias paslaugas suteiks veterinarai.
Maudykite kačiuką tik ypatingais atvejais ir specialiu šampūnu. Būtinai laikykite priekines kačiuko kojytes. Po maudynių, nusausinkite kailiuką šiltu, minkštu rankšluosčiu.
Ten, kur kačiukas dažniausiai galanda nagus, pritvirtinkite draskymo stovą arba kilimėlį. Jei kačiukas neturi galimybės padraskyti nagučių, jie užauga per ilgi - būtina kirpti. Specializuotose parduotuvėse galite įsigyti žnyples arba vadinamąsias „giljotinas". Jomis nukirpsite nago tiek, kiek reikia. Jeigu baugu, užeikite į gyvūnų parduotuvę ar veterinariją, ten esantys specialistai suteiks konsultaciją.
Kačiukus kartas nuo karto reikėtų pašukuoti, ypač, jei ilgas kailis. Šukavimas naudingas dar ir tuo, jog pašalinami negyvi ar pažeisti plaukai. Jeigu plaukai susivėlė, sąvėlas tiesiog nukirpkite.
Ausų sveikiems kačiukams valyti nereikia, tačiau nepakenks jei retkarčiais pavalysite specialiu skysčiu, skirtu valyti gyvūnų ausis.
Ašarų takeliai valomi specialiais akių priežiūros skysčiais, kurių įsigysite specializuotose parduotuvėse.

Svarbiausia mažam gyvūnui skirti kuo daugiau laiko ir meilės.

Šaltinis: http://www.anonsas.lt 2010-10-19

Kiti straipsniai:

Madingi kailiniai 2010/2011 http://www.anonsas.lt/portal/index/article/27911

Vestuvės žiemą http://www.anonsas.lt/portal/index/article/20522

Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found