Kaip išmokyti vaikus tvarkytis?

1901-12-13 / Nida Matiukienė

Iš pradžių turime suvokti ir pagal jų supratimo galimybes paaiškinti, kad to reikia ne mums, o jiems patiems.Juk namai tvarkomi ne tėvams, ne svečiams, o visų mūsų patogumui. Gal būt užtruks šiek tiek laiko, kol vaikai įsisąmonins šią tiesą. Tačiau tai suprasti yra be galo svarbu.

1. Pradedame mokyti nuo žaislų rūšiavimo. Kiekvienas vaikas supranta, kad žaislais – jo asmeninis daiktas, todėl žaislus tvarkyti įdomiausia ir lengviausia.

2. Mama turėtų sugalvoti vietą, kur kokie daiktai bus. Būtina iš anksto paruošti daiktams dėžutes. Gali būti pirktos arba tiesiog nuo batų. Gražu, kai dėžutės apklijuotos medžiaga arba papuoštos dekupažo technika. Tokios dėžutės ilgiau laiko, jas maloniau tvarkyti.

3. Paaiškinkite vaikams, kad kiekvienas žmogus privalo tvarkyti savo daiktus, kad namų ruoša – ne vien tik mamos, o kiekvieno šeimos nario pareiga. Tegul vaikai tampa atsakingi už savo asmeninius daiktus.

4. Leiskite jiems sugalvoti, kokio atlygio norėtų, kai susitvarkys. Tai gali būti saldumynai, animaciniai filmukai, pabūti su draugais ar kompiuteriniai žaidimai. Jeigu tai taps įpročiu, tvarka namuose – garantuota. Be to, tokiuose namuose paprašius susitvarkyti negirdėti jokio atsikalbinėjimo.

Vaikai, kurie turi namų taisykles, išmoksta nuoseklumo.
Pavyzdžiui nejungia televizoriaus, jeigu nesutvarkyti kambariai. Jie žino – pirmiausia susitvarkyti, paskui – malonumai. Jie susigalvoja mažytes šventes už savo sunkų darbą – apdovanoti save saldumynais, gaminti rankdarbius su mama, žaisti mėgstamą žaidimą, kurti, kepti pyragą – ir ypač jomis džiaugiasi po tvarkymosi.

Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found