Kaip kovojau su pelėsiu - konkursui Švaros patarimai

1901-12-13 / Monika Misiūnienė

Kas gyvenate naujos statybos namuose arba pasikeitėte langus, turbūt pastebėjote, kad vėsiuoju metų laiku, o ypač žiemą, dėl prastos ventiliacijos ant langų pradeda veistis pelėsis. Gali būti ir daugiau kur, bet mano namuose jis pradėjo kauptis būtent ant langų (tiksliau ant silikoninės juostelės, jungiančios lango stiklą su rėmu).

 

Taigi, susirūpinau šeimos sveikata ir nutariau pakovoti su šiuo niekadėju.

 

Visai nenorėjau purkšti namų cheminėmis priemonėmis, kurias siūlo prekybos centrai, todėl internete susiradau ekologiškų priemonių, kurias noriu rekomenduoti ir jums – „Sanosil S010 Ag“ pelėsių naikinimui, ekologiška ir nepavojinga antivirusinė priemonė prieš pelėsį, kurios sudėtyje yra vandenilio peroksido ir sidabro jonų. Produktas neturi toksiškų medžiagų, kurios gali sukelti pavojų sveikatai. Į aplinką išsiskiria tik deguonis (O2), kuris atakuoja pelėsių ląstelių apvalkalus. Produktas praktiškai nekenkia nuotėkoms ir aplinkai. Sidabro jonai neleidžia pelėsiui augti iš naujo.

 

Skystis paprastu gėlių purkštuvu užpurškiamas ant pažeistos vietos prieš tai ją gerai nuplovus (kiek išeina) ūkinio muilo tirpalu ir vandeniu. Užpurškus reikia palikti bent 20-30 minučių, po to gerai nuvalyti, jei dar pelėsio liko – pakartoti procedūrą.

 

Vienintelis dalykas, dėl kurio manęs neįspėjo tą skystį pardavęs vadybininkas, kad peroksidas nuėda dažus... Taigi po kiek laiko (kitą rytą) pastebėjau, kad ir palangė (plastikinė), ir lango rėmai (mediniai) parudavę... Oi kaip šveičiau su CIF kremu... Ir negaliu pasakyti, kad šimtu procentų nusivalė. Todėl iš karto įspėju – priemonė tikrai veiksminga, bet reikia gerai apsaugoti palangę ir rėmą (arba iš pradžių nedideliame plote išbandyti, kaip tas tirpalas paveiks paviršių).

 

Tęsdama kovą su pelėsiu dar pasidomėjau ventiliacijos patobulinimo galimybėmis ir radau (kol kas dar neišbandėm) tokias ypatingas Aereco hygro orlaides, kurios pačios reaguoja į patalpoje esančią drėgmę ir kai reikia (jei patalpoje daugiau drėgmės negu lauke) – atsidaro vėdinimui, o kai reikia (jei patalpoje mažiau drėgmės negu lauke) – užsidaro ir neleidžia drėgmei sumažėti. Visą tikslesnę informaciją galima rasti internete, tiesiog noriu pasidalinti geromis idėjomis.

 

Tikriausiai ne viena pastebėjote, kad ir skalbimo mašina, jeigu palaikysite ją po skalbimo uždarytą, po kurio laiko pradeda skleisti ne patį maloniausią aromatą...

Aš susidūriau su ta pačia bėda ir pabandžiau taip ją spręsti: reikia padaryti tirpalą: 2 pakeliai po 100 gramų citrinos rūgšties, 1-2 litrai vandens, viską supilti į būgną, palikti nakčiai, ryte nustatyti trumpą skalbimo programą ir tuščią skalbimo mašiną paleisti skalbti, nustačius maksimalią temperatūrą. Po tokios procedūros net tik grybai išsilakstys, bet ir visi kiti „brudai“.

Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found