Avietės žiemai
1901-12-13 / Monika Misiūnienė
Baigiantis vasarai nusipirkau nemažai aviečių. Šiek tiek perploviau ir didžiąją jų dalį užpylusi cukrumi (1 kg aviečių – 0,5 kg cukraus) su smulkintuvu paverčiau į skystą košę (sėklų aišku, nesmulkinau). Supyliau į šaldymui skirtus indelius ir sukišau į šaldiklį.
Tokiu pat būdu ruošiu žiemai ir kitas uogas – braškes, serbentus, mėlynes. Dalį aviečių gražiai po vieną išdėliojau į tuos pačius šaldymo indelius ir vėl – į šaldiklį, jos bus kokiems nors papuošimams.
Beje, kadangi aviečių buvo tikrai nemažai, tai pritrūkau šaldymui skirtų indelių. Tada prisiminiau draugės pakištą mintį – suradau plastmasinių buteliukų su užsukamais kamšteliais (nuo Kubuš gėrimų, nuo mineralinio) ir per piltuvėlį supyliau į juos uogų tyrę, užsukau ir – į tą patį šaldiklį.
Paklausite – o kaip aš iš ten išimsiu uogas? Ogi atpjausiu aštriu peiliu ir paimsiu tik tiek, kiek reikia, po to prapjautą buteliuką įdėsiu į maišelį ir jis toliau šaldiklyje lauks savo eilės.
Nelabai mėgstu uogienių, todėl daugumą uogų šaldau – labai mėgstu žiemą valgyti blynus ar gerti karštą gėrimą iš atšildytų uogų (tiesiog gabalą šaldytų uogų užpilu verdančiu vandeniu). Pasijaučia tikroji uogų gaiva, kuri primena vasarą...