Agurkų diena
1901-12-13 / Sonata Aleksandravičienė
Neseniai gavau 10 kg gražių agurkėlių, kuriuos nusprendžiau žiemai marinuoti. Kadangi praėjusiais metais kažkas nepavyko, pasikviečiau į pagalbą močiutes ir joms patikėjau šį darbą:). Tiesą sakant, jos gana ilgai plušėjo, mat agurkų buvo gana nemažai. Agurkus darėme dviem būdais: vienus pasterizavome, kitus tiesiog 3 kartus užpylėme verdančiu vandeniu.
Agurkų marinavimas I
Agurkai
100 g acto 9%
100 g druskos(galima šiek tiek mažiau)
6 š. cukraus
Krapai, serbentų lapai, svogūnas, česnakas, krienai, pipirai ir morka
Nuplauti agurkus, sudėti į švarius indus. 3 kartus užpilti verdančiu vandeniu. Pirmą kartą užpylus palaikyti 15 min. Šį vandenį išpilti laukan. Antrąjį kartą vėl užplikyti verdančiu vandeniu (iš arbatinuko), palaikyti 15 min. ir vandenį nupilti į puodą. Tuomet tą vandenį užvirti ir vėl užpilti ant agurkų stiklainiuose, kur prieš tai reikia sudėti cukrų, druską, actą.
Pabaigus užsukti, apversti ir šiltai apkloti rankšluosčiu.
Agurkų marinavimas II
Agurkai
1-am litrui marinato reikės:
1 š. rupios druskos
4 š. cukraus
3 š. acto (į kiekvieną stiklainį)
Krapai, petražolės, kvapieji pipirai
Sudėti nuplautus agurkus į indus ir užpilti pasiruoštu marinatu. Stiklainius dėti į puodą su šiltu vandeniu (anyta dėjo į puodo dugną skuduriuką ir taip pat skuduriuku atskyrė stiklainius, kad nesiliestų vienas su kitu) ir pavirti 10 min.(kad burbuliuotų ir pasikeistų agurkų spalva). Taip agurkai pasterizuojasi.
Vėliau iškelti stiklainius iš puodo, užsukti, apversti ir uždengti rankšluosčiu.