Virtualūs santykiai - flirtas ar neištikimybė?

1901-12-13 / Zita Vasiliauskaitė

Neištikimybė šeimyniniuose santykiuose sena kaip pasaulis. Tačiau ypač pirmąjį mūsų amžiaus dešimtmetį naujausios technologijos (internetas, mobilusis telefonas ir pan.), įsiveržusios į mūsų privatų gyvenimą, jį smarkiai keičia, kaip keičia ir patį žmonių bendravimą. Atsiranda naujų, dažnai dar ne visai įsisąmonintų ir suprastų neištikimybės formų. Praktiniame darbe, konsultuodama šeimas, vis dažniau susiduriu su situacija, kai vienas iš sutuoktinių dėl naudojimosi internetu turi tokių problemų, kurios ardo šeimyninius santykius. Pasaulinė kolegų patirtis rodo, kad net 20 proc. žmonių ieško psichologo pagalbos būtent dėl sunkumų, iškilusių netinkamai naudojantis internetu, pvz., priklausomybės nuo kompiuterinių žaidimų (tuomet laiko santykiams puoselėti šeimoje visai nelieka), nuo lošimų (kenčia šeimos biudžetas), nuo įvairių ryšių, draugysčių socialiniuose ir pažinčių svetainėse ir t. t. Būtent į pastarąjį reiškinį ir pažvelgsime įdėmiau.

Truputis statistikos

Šiandien virtualus pasaulis užima vis daugiau ir daugiau vietos realiame gyvenime. Tikriausiai nėra žmogaus, kuris neturėtų vienokios ar kitokios galimybės naudotis kompiuteriu, o daugeliui dėl didelio užimtumo neprieinama prabanga dažnai susitikti su draugais, užmegzti naujas pažintis ir pan. Čia į pagalbą ateina jo didenybė internetas. Neseniai atlikto tarptautinio tyrimo, kuriame dalyvavo 17.500 18–32 metų amžiaus žmonių iš 18 šalių, duomenimis, vidutiniškai apie 16 proc. apklaustųjų ieško pažinčių svetainėse potencialaus sutuoktinio, apie 30 proc. – draugų, 24 proc. – pramogos, o kiti nurodo labai įvairius motyvus, pvz., siekimą susirasti žmogų, kuris padėtų išspręsti net finansines problemas, arba net tokį, kuris alptų pamatęs juodą katę. Todėl pažintys internete gali būti ne toks jau nepavojingas bei nekaltas dalykas. Negana to, beveik pusė apklaustų vyrų ir moterų, pokalbiuose aptarinėjančių savo erotinius pojūčius, besilankančių pornografinėse svetainėse, prisipažino, kad bent kartą yra taip tenkinę savo seksualinius poreikius, o 24 proc. – kad apgaudinėjo savo antrąsias puses. 27 proc. anglų iki 29 metų amžiaus yra linkę tenkintis virtualiais ryšiais labiau nei tikrais. Šioje srityje pirmauja danai: 65 proc. jų, vyrai ir moterys, yra linkę geriau tenkintis virtualiais, o ne tikrais tarpusavio santykiais. Tačiau net palyginti ir nekalta pažintis internete bei toliau palaikomas bendravimas gali turėti skaudžių padarinių šeimai.

Kodėl virtualūs santykiai būdingi net gyvenantiems šeimose?

Kai psichologinės konsultacijos metu pasiteirauju, kas pastūmėjo apsilankyti pažinčių svetainėje, išgirstu panašius tiek vyro, tiek žmonos atsakymus. Dažniausiai minima priežastis – nepasitenkinimas esamais šeimyniniais santykiais. Šiandien gyvenimo sąlygos verčia žmones labai daug laiko ir energijos atiduoti darbui, o kokybiškam bendravimui šeimoje palaikyti jie dažnai pritrūksta energijos. Nepuoselėjami, negaivinami tarpusavio dėmesiu, meile, draugiškumu santykiai šeimoje labai greitai nuskursta ir pradeda nebetenkinti abiejų pusių. Tuomet dažnai vienam iš sutuoktinių į galvą ateina „išganinga“ mintis, o dar dažniau – prisimenama pažįstamų nuomonė, jog draugystę, supratimą, paguodą ir palaikymą galima patirti užmezgus virtualią pažintį. Be to, tai labai patogu (kaip minėjau, internetas visada po ranka – tiek darbe, tiek namuose), anonimiška ir visai (bent taip manoma pradžioje) saugu. Galiausiai, kaip daugelis tikina, bent pažinties pradžioje jie nelaikė tokių santykių neištikimybe.

Rutina tapęs bendravimas šeimoje labai neigiamai veikia sutuoktinių savęs vertinimą ir savigarbą. Kai žmogus nejaučia pasitenkinimo šeimyniniu gyvenimu, labai dažnai išgyvena kaltę ir mano esąs nevykėlis. Pažinčių svetainėje jis save pateikia kaip patrauklų ir įdomų asmenį (beje, toks iš tikrųjų ir yra, tik to nevertina antroji pusė) ir susilaukia kitų dėmesio, bent iš dalies padedančio susigrąžinti savigarbą. Dar viena priežastis, kurią nurodo į virtualius ryšius įklimpę asmenys, – nuobodulys. Šiuo atžvilgiu yra pažeidžiami tiek sunkiai dirbantys vyrai, tiek mažus vaikus namuose auginančios moterys. Vienodos kasdienės pareigos tikrai skatina monotonijos atsiradimą. Dėl to žmogus ieško gyvenimo paįvairinimo, kurį ir siūlo internetas.

Pažinčių svetainėje ji/jis paskelbia pačias patraukliausias savo nuotraukas, nutylėdama(-as), kad turi šeimą. Anksčiau ar vėliau atsiranda koks nors „mačo“ arba „tikra moteris“, su kuriuo(-ia) susirašinėjimai įgyja vis laisvesnę formą. Jis/ji pradeda reikalauti susitikimo, ji/jis atsisakinėja teisindamasi(-is) „užimtumu“. Tada prasideda susirašinėjimas, kurio turinį sudaro seksualinės fantazijos ir lūkesčiai. Aišku, tai vyksta labai įvairiai, bet kalbame apie esmę. Žmogus, kuris yra neįvertintas ar nuvertintas šeimoje, atgyja pažinčių svetainėje, pateikdamas save kaip asmenį, labai patrauklų fiziškai, seksualiai ir finansiškai. O vėliau.... beprotiška meilė, noras būti visą likusį gyvenimą su virtualia „Ta“ ar „Tuo“ ir skaudus šeimos santykių irimas. Liūdniausia, kad šis reiškinys yra pasaulinis, neturi sienų. Mano praktikoje būta atvejų, kai žmogus yra pasirengęs keliauti į pasaulio kraštą, nepaisydamas amžiaus, kultūrinių, religinių ir rasinių skirtumų. Keliauti, pabrėžiu, vien dėl „To“ savo vienintelio, sutikto virtualioje erdvėje. Bet iki „To“ dar yra įveikiamas tam tikras kelias. Žmogus slapta draugyste mėgaujasi ir tenkina savo psichologinius, o kartais ir seksualinius poreikius. Kai kurių tyrimų duomenimis, net 51 proc. žmonių nelaiko to išdavyste, nors 84 proc. apklaustųjų pabrėžė, kad sužinoję apie tokį mylimo žmogaus elgesį neabejotinai pasijustų išduoti. Vadinasi, net flirtas su kitu asmeniu šeimyniniuose santykiuose, nekalbant apie seksualinių poreikių tenkinimą, dažniausiai yra suvokiamas kaip išdavystė, nesvarbu, ar su tuo asmeniu buvo fizinis kontaktas, ar ne. Kaip teigia Didžiosios Britanijos mokslininkai, internetas jau yra tapęs labiausiai paplitusia santuokinės neištikimybės forma pasaulyje. Maža to, JAV teisininkai tvirtina, kad būtent tos problemos, kurios tarp sutuoktinių atsiranda kaip naudojimosi internetu padarinys, yra dažniausia skyrybų priežastis šiandien.

O ką galima padaryti?

Jei pajutote, kad santykiai šeimoje „girgžda“, būtinai raskite specialaus laiko ir aplinką su sutuoktiniu(-e) tai aptarti. Pabrėžiu – laiko ir aplinką. Mūsų namai yra tarsi minų laukas su laiko vagimis, kurių svarbiausi – televizorius, kompiuteris, mobilusis telefonas. Dažnai žmogus, kuris mums yra pats brangiausias, pats artimiausias, yra „prisijungęs“ prie vieno iš jų. Tada, kaip dažnas žinome iš savo patirties, prie artimojo taip paprastai neprieisi ir nepaprašysi: „Pasikalbėkime.“ Visi tai bandėme ne sykį ir dažniausiai išgirsdavome: „Tuoj“, kuris tęsiasi... amžinai. Pradėkite savo kasdieniame gyvenime tradiciją bent kartą per savaitę iš anksto numatytu laiku (na, bent porą valandų) paversti „pirmo pasimatymo“ laiku. Tai reiškia, kad tuo metu būtinai išjungsite visas jau minėtas ryšio su išoriniu pasauliu priemones... Susėsite prie visai nebūtinai šventiškai padengto stalo, ant kurio romantiškai degtų žvakė, bet svarbiausia – susėsite ir pasišnekėsite. Apie ką? Apie svarbiausia – judviejų meilę: kas kiekvieną jūsų tarpusavio santykiuose džiugina, kas skaudina. Padėkokite vienas kitam už buvimą kartu, įvertinkite kiekvienas kito rūpestį šeima ir pastangas. Išsakykite nusiskundimus ir paaiškinkite, kodėl jus koks nors sutuoktinio(-ės) poelgis suglumino ar įskaudino. Darykite išvadas, taisykitės, derinkitės vienas prie kito, stengdamiesi kuo mažiau vienas kitą skaudinti ir daugiau džiuginti.

Jei nuoširdus pokalbis nesimezga, jei pajuntate, kad tai nepadeda išsiaiškinti susikaupusių klausimų, kreipkitės į šeimos santykių psichologą. Sunkumus būtina spręsti, nes psichologinės problemos, beje, kaip ir stomatologinės, pačios savaime neišsisprendžia.

Supraskite, kad pažintys internete, lygiai kaip nesupratimo skausmo marinimas alkoholiu ar kita potencialia priklausomybe, pvz., lošimu, aštrių pojūčių paieška ir pan., tėra bėgimas nuo problemos sprendimo. Prisiminkite, kad jūs, kaip ir visa žmonija, trokštate vieno – laimės! O į tai be šeimos narių tarpusavio bendradarbiavimo kelio nėra. Sėkmės!

Šaltinis: www.artuma.lt 2011 m. vasaris

Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found