Į lauką – su naujagimiu

1901-12-13

Vasarą gimusį vaikutį jau trečią dieną galima išnešti į lauką. Rudenį ir žiemą – kitos žaidimo taisyklės. Neurologiškai silpnesniam naujagimiui per sunku įveikti stresą dėl temperatūrų kaitos. O ir pačiam tvirčiausiam naujagimiui išėjimas į lauką, kai taip stipriai pasikeičia aplinkos temperatūra, yra tikras įvykis. Todėl daugelis gydytojų rekomenduoja žiemą ir su sveikais kūdikiais pirmąjį mėnesį pabūti namuose, tik porą kartų per dieną kūdikį šilčiau aprengti ir iki galo atverti langus. Kai kūdikiui sukanka mėnuo ir jis sutvirtėja, į lauką galima eiti kasdien, bet būtina paisyti oro sąlygų. Jei šalta, ūkanota, drėgna, tvyro rūkas, verčiau pabūti namuose. Jei lauke šalta, bet sausa, galite ruoštis į lauką. Drėgnas šaltis agresyvesnis nei sausas.
Pirmomis dienomis reikėtų numatyti labai trumpus pasivaikščiojimus, daugiausia - valandos trukmės.


Temperatūra… nieko nesako
Paprastai mamos pažiūri į termometrą ir nusprendžia – tinkamas oras eiti į lauką ar ne. Vis dėlto temperatūra - ne visada yra tas rodiklis, į kurį reikėtų kreipti daugiausia dėmesio. Labiau reikia būti atsargiems dėl vėjo, jis daug pavojingesnis už šaltį. Gydytojai pataria – kartais ir esant nulinei ar net pliusinei temperatūrai vėjuotą dieną galima nužvarbti ar nušalti. Kita vertus, neužmirškite, jog jūs pačios judate, einate, jums šilčiau. O mažylis lieka nejudrus ir vos ne kaip vėjarodis grumiasi su vėju.


Kad lauke nesušaltų
Lauke stebėkite, ar mažiukui nešalta. Kai kūdikiui per šalta, jo pirštų galiukai ir aplink lūpas pamėlynuoja, vaikas ilgiau miega.
Būkite itin budrios, jei pirmiesiems pasivaikščiojimams naudositės vaiknešėliais. Tabaluojančios ir gerai nepridengtos vaiko kojos gali lengvai nušalti. Geresnė išeitis: kūdikį tiesiog apskliausti savo paltu.
Kai lauke šalta, patogūs vokeliai. Vokelyje kūdikis jaučiasi kaip šiltame kokone. Patogūs kombinezonai, kuriuose rankoms yra dvi įmovos, o kojoms - vienas lizdelis. Ten kojelės gali lengvai judėti, jos nesušąla.
Vėsiu oru patariama kūdikį rengti laisvesniais drabužiais, kad kraujas galėtų laisvai cirkuliuoti.
Šilta kepuraitė - būtina. Kūdikis neturi plaukų - apsauginio galvos kailelio.
Ar mažiukas nesušalo, grįžę iš lauko suprasite užkišę pirštus jam už apykaklės. Jei nugara šilta, vaikutis lauke nesušalo.


Patarimai susiruošus į lauką
Prieš kiekvieną pasivaikščiojimą patepkite vaiko veidelį riebiu kremu. Didžiausia mamų klaida - naudoti savo kosmetiką kūdikių odelei. Moteriški kremai, o ypač drėkinamieji, vaikui visiškai netinka, gali net pakenkti - odą dirginti, sukelti alergiją. Be to, drėkinamieji kremai ne tik nesaugo nuo šalčio, bet atvirkščiai, jais patepta oda labiau sušąla dėl sudėtyje esančio vandens. Kremą tepkite prieš valandą laiko iki pasivaikščiojimų lauke. Kosmetinė priemonė turi visiškai įsigerti į odelę. Nesvarbu, ar naudojate kremą, ar tepalą, einant į lauką jo pėdsakų neturi matytis. Jei oda blizga, blogai.
Žiemą kūdikių iki 3 mėnesių nesineškite į prekybos centrus. Mamos, pasiilgusios parduotuvių, tampo kūdikius po prekybos centrus nė neįtardamos, kad labai rizikuoja juos apkrėsti.
Bijodamos, kad nenušaltų vienintelė atvira kūno vieta – veidelis, mamos iki pat akių užriša šalikus. Tai blogas sprendimas. Vaikas kvėpuoja į šaliką, iškvepia šiltus oro garus, kurie sudrėkina audinį. Toks drėgnas šalikas šaldo vaiko veidelį, galima atsirasti net nušalimo žymių.
Jeigu lauke vėjuotas, žvarbus oras, būtinai naudokite vežimėlio stogelį. Vaikas kvėpuos grynu oru, tačiau bus apsaugotas nuo žvarbos.
Nepalikite vaiko miegoti balkone kelias valandas žiemos metu. Kai mama pati stumia vežimėlį, ji jaučia, kada darosi šalta, mato, kaip jaučiasi vaikutis. Ilgai paliekant vaiką balkone galima sukelti alergiją šalčiui, kuri pasitaiko ne taip ir retai.


Gydytojai sako:
Jei naujagimis sveikas, vėlų rudenį ir žiemą jį į lauką galima išnešti po 10-20 dienų.
Pirmą mėnesį geriau likti namie, jei temperatūra žemesnė nei 5 laipsniai šalčio.
Antrą ir trečią mėnesį kūdikio į lauką nevežkite, jei temperatūra žemesnė nei 10 laipsniai šalčio.
3-6 mėnesių kūdikio nevežkite į lauką, jei temperatūrą žemesnė nei 12 laipsnių šalčio.
Jei šalta, eikite į lauką dažniau, bet trumpam. Geriau tegul mažylis pabūna gryname ore tris kartus per dieną po 15-20 minučių, negu vieną kartą valandą.


,,Mamos žurnalas”, 2004 m., Nr.11


Komentarai

Į viršų Į viršų
error: Wayfinder class not found